Parlamentul a votat în lectura finală proiectul privind denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunității Statelor Independente, încheiată la Minsk la 26 mai 1995.
Potrivit autorităților, de la începutul anului, conducerea Parlamentului n-a aprobat careva participări la evenimentele AIP CSI. De asemenea, nu au fost înregistrate careva informații oficiale despre eventuale participări ale reprezentanților Legislativului la activitățile organizate în cadrul AIP CSI.
Potrivit autorităților, la moment, urmare a analizei impactului politic pe plan intern, la nivel bilateral, regional și multilateral în raport cu denunțarea Convenției vizate, nu au fost identificate consecințe negative. De asemenea, nu au fost identificate nici consecințe în raport cu alte părți la tratat și cu părțile terțe. Mai mult decât atât, se menționează că pentru Republica Moldova, platforma în cauză nu și-a atins scopul, și anume de a soluționa probleme reale cu care se confruntă statul nostru pe parcursul ultimelor decenii (de ex. conflictul transnistrean).
La fel, susțin reprezentanții Guvernului, în prezent R. Moldova menține relații interparlamentare cu statele membre AIP CSI la nivel bilateral, inclusiv pe linia grupurilor de prietenie, astfel, menținerea calității de membru a Republicii Moldova în cadrul AIP CSI este inoportună.
Reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au criticat inițiativa respectivă, menționând că aceasta ar duce la înrăutățirea relațiilor cu statele membre din cadrul CSI.
Proiectul a fost susținut cu votul a 53 de deputați.