Î.S. Centrul de Instruire în Domeniul Relațiilor de Muncă anunță că autoritățile au făcut câteva modificări în legislația muncii.
Potrivit autorităților, cele mai mai esențiale modificări constau în instruirea în domeniul securității și sănătății în muncă. Astfel, instruirea periodică a muncitorilor se va efectua la intervale ce nu vor depăși șase luni, iar pentru funcționarii administrativi, instruirea periodică se va efectua la intervale ce nu vor depăși 12 luni.
De asemenea, conform legii:
- instruirea conducătorilor locurilor de muncă, a specialiștilor și a reprezentanților lucrătorilor se efectuează îndată după numirea lor în funcțiile respective și periodic, cel puțin o dată în 36 de luni;
- instruirea lucrătorilor desemnați se efectuează îndată după numirea lor în funcțiile respective și periodic, cel puțin o dată la 60 de luni, la cursuri de instruire realizate de serviciile externe de protecție și prevenire.
Instruirea conducătorilor de unități, în cazul în care și-au asumat atribuțiile lucrătorilor desemnați, se efectuează la cursuri de instruire realizate de serviciile externe de protecție și prevenire îndată după numirea lor în funcțiile respective și ulterior, în cazul în care:
- au fost identificate noi pericole sau riscuri pentru sănătate la locurile de muncă;
- au avut loc modificări semnificative în legislația care reglementează sănătatea și securitatea în muncă;
- s-au produs accidente de muncă la unitate.
De asemenea, s-a modificat legislația privind examenul medical al salariaților. Astfel, modul de efectuare a examenului medical se va realiza conform HG 1079/2023. De menționat că nu sunt aduse modificări esențiale, iar examinarea medicală a lucrătorilor constă în următoarele:
- Examenul medical la angajare;
- Examenul medical periodic;
- Examenul medical la reluarea activității.
Toate examenele vor fi organizate de către angajator, acesta fiind responsabil să completeze actele corespunzătoare și să le coordoneze cu ANSP.
Ulterior, angajatorul va merge la orice instituție medicală cu actele coordonate și va trimite angajații pentru controlul medical.
De asemenea, conform HG 1079/2023, costurile pentru realizarea examenelor medicale în scopul supravegherii sănătății lucrătorilor se acoperă după cum urmează:
- Persoana care solicită încadrarea în câmpul muncii achită examenele medicale la momentul angajării, iar cheltuielile vor fi restituite ulterior de către angajator, în termen de o lună;
- Pentru examenele medicale periodice și la reluarea activității, achitarea se face de către angajator.