O nouă metodologie pentru a-i verifica pe consumatorii care vor primi compensațiii, dar nu au declarat veniturile primite în plic, va fi implimentată în luna decembrie curent, anunță Marcel Spatari, Ministrul Muncii și Protecției Sociale. Până în prezent filtrele de verificare ale statului au depistat până în prezent circa 11.000 astfel de cazuri, transmite Radio Chișinău.
„Noi avem o metodologie pe care noi o vom implementa foarte curând pentru a identifica riscurile și acei solicitanți care nu au declarat veniturile”, a declarat Spatari în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
Pentru familiile care au un consum mare de energie și declară venituri care nu le permit să plătească nici un sfert din istoricul de consum, autoritățile în decembrie vor introduce încă un filtru care să îi claseze maxim în categoria de vulnerabilitate medie.
„Ne punem întrebare cum și-au plătit facturile anii precedenți, probabil că nu și-au declarat veniturile. Deci pentru aceste familii în decembrie vom introduce încă un filtru care să îi claseze maxim în categoria de vulnerabilitate medie”, a spus Marcel Spatari.
Marcel Spatari a declarat că filtrele de verificare ale statului au depistat până în prezent circa 11.000 astfel de cazuri.
„Statul nu cunoaște despre toți cetățenii. Statul pornește de la prezumția că cetățenii sunt onești. Dar există filtre de verificare, există aceste criterii de risc indirect. Dacă consumul este mare, înseamnă că această familie are de unde să plătească un consum mare”, a comunicat ministrul Muncii.
Amintim că 695 mii de cereri depuse pe platforma compensatii.gov.md în luna noiembrie, 80% din gospodării au primit gradul de vulnerabilitate foarte ridicată, urmând să le fie compensate până la 59% din suma facturii la gazele naturale și în jur de 50% din suma facturii la încălzire centralizată.