Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a venit astăzi cu precizări privind situația creată în ceea ce privește salarizarea profesorilor și educatorilor din municipiul Chișinău. Oficialul a dat asigurări că angajații sistemului educațional vor primi salariile la timp și a precizat că bani sunt, doar că resursele trebuie redistribuite de la capitolele unde există economii către salarizare.
„De exemplu, în anul curent, primăria a planificat cheltuieli de 384 de milioane de lei pentru energie și utilități, dar până în noiembrie a cheltuit 220 de milioane, rămânând 164 de milioane necheltuite, majoritatea cărora pot fi utilizați inclusiv pentru salarii. Iar lipsa de acțiuni în acest sens reprezintă o acțiune întreprinsă cu rea voință în dorința de a crea artificial o criză în municipiul Chișinău”, a afirmat ministrul Dan Perciun, la o conferință de presă.
Potrivit ministrului, majoritatea resurselor pentru educație în municipiu provin de la bugetul de stat. În acest an, aproximativ 85% din buget va fi alocat de la bugetul de stat, iar doar 15% va fi asigurat de primăria Chișinău. Astfel, bugetul pentru educație al Chișinăului în 2024 se ridică, în prezent, la 4,14 miliarde de lei, din care Guvernul va aloca 3,51 miliarde, iar primăria s-a angajat să contribuie cu 612 milioane.
„Până la 16 noiembrie, cu încă o lună rămasă până la sfârșitul anului, primăria a cheltuit doar 80% din acești bani: 85% din sumele provenite de la Guvern și 57% din resursele proprii. O lună de cheltuieli reprezintă, în medie, aproximativ 8,3% din bugetul anual, astfel încât un nivel de execuție de 80-85%, cu o lună înainte de încheierea anului, nu indică probleme majore la nivelul general”, a explicat ministrul.
Pentru achitarea salariilor angajaților din sistemul educațional, primăria a planificat în acest an 2,7 miliarde de lei. 93 la sută din această sumă a fost deja cheltuită, iar Ministerul Educației afirmă că o soluție în acest caz este realocarea fondurilor necheltuite de pe liniile bugetare mai puțin utilizate către salarii. „Numai pe articolele de utilități, alimentație și alte servicii rămân disponibile 338 de milioane de lei cu o lună înainte de sfârșitul anului. În medie, în ultimele 11 luni, Primăria a cheltuit 46 de milioane lunar pe aceste trei articole – comparativ cu suma de 338 de milioane rămasă pentru ultima lună. Aceste resurse sunt suficiente pentru acoperirea necesarului de salarii”, a subliniat Dan Perciun.
Șeful de la Educație a precizat că subiectul salarizării profesorilor din Chișinău a fost discutat astăzi la o ședință cu reprezentanții primăriei, desfășurată la Ministerul Finanțelor. „Discuția a fost una cred eu destul de constructivă și avem o înțelegere că vineri ne revedem după ce și primăria evaluează din punctul lor de vedere ce resurse pot realoca de pe alte articole de cheltuieli către salarizarea cadrelor didactice din bugetul total alocat pentru educație”, a spus Dan Perciun.
Pentru redistribuirea resurselor către salarizarea profesorilor urmează a fi parcurși mai mulți pași. „Din punct de vedere tehnic, nu este un proces simplu. Primăria trebuie să modifice anumite contracte, trebuie să aibă decizia CMC, sunt niște aspecte birocratice care trebuie parcurse și pot fi parcurse în timpul rămas, dar necesită o mobilizare de efort și de resurse”, a conchis Dan Perciun.
Subiectul urmează a fi analizat joi cu reprezentanții sindicatelor și cu directorii de școli și grădinițe din municipiul Chișinău.
Potrivit prevederilor legale, primăria are autonomie în repartizarea fondurilor primite de la bugetul de stat pe diverse articole de cheltuieli, ceea ce înseamnă că primăria decide cât alocă din fondurile guvernamentale pentru salarii, energie și utilități, alimentație, reparații.