Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe, Mihai Popșoi, a participat, în calitate de vorbitor la cea de-a opta ediție a Summitului Democrației de la Copenhaga.
În intervenția sa, ministrul Mihai Popșoi a abordat provocările actuale cu care se confruntă Republica Moldova în contextul geopolitic regional, inclusiv eforturile autorităților de la Chișinău de a proteja valorile democratice în fața amenințărilor hibride, a dezinformării și presiunilor externe.
„Pentru Republica Moldova, democrația este esențială, iar alegerea noastră pentru valorile europene este fermă. Chiar dacă nu ne confruntăm cu o amenințare militară directă, presiunile hibride sunt constante: manipulare și tentative de destabilizare din partea Rusiei. Tocmai din acest motiv, cooperarea strânsă cu partenerii noștri europeni și transatlantici este esențială” , a declarat Mihai Popșoi în discursul său.
Șeful diplomației moldovenești a reiterat că Consolidarea instituțiilor democratice și avansarea reformelor care protejează statul de drept și drepturile fundamentale rămân priorități-cheie. „Aderarea la Uniunea Europeană este obiectivul nostru strategic, iar sprijinul constant al partenerilor internaționali este vital pentru a reuși”.
În cadrul summitului, ministrul Mihai Popșoi a avut o întrevedere cu președintele Fundației Alianța Democrațiilor, fostul secretar general al NATO și fost prim-ministru al Regatului Danemarcei, Anders Fogh Rasmussen. Discuțiile au vizat consolidarea parteneriatului Republicii Moldova cu organizațiile internaționale care promovează democrația și susținerea continuă a parcursului european al țării noastre.
Summitul Democrației de la Copenhaga este o platformă globală care reunește anual lideri politici, reprezentanți ai societății civile, activiști și experți internaționali pentru a analiza starea democrației la nivel global și a susține inițiativele menite să protejeze drepturile fundamentale și statul de drept.
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!