Ministerul Sănătăţii afirmă că majorarea salariilor angajaţilor din sistemul medical este o prioritate pentru instituţie, cu toate acestea, ultima mărire a salariilor a avut loc la sfârşitul anului 2023.
Reacția vine după ce Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova a solicitat o majorare a salariilor angajaţilor din domeniul sănătăţii cu 30%, începând cu 1 iulie. CNSM precizează că mărirea salariilor este extrem de importantă întrucât numărul angajţilor din domeniul sănătăţii este insuficient, volumul de muncă este mare, iar din cauza lefurilor mici, tot mai mulţi medici pleacă din sistem.
„Unul dintre domeniile prioritare ale Ministerului Sănătății reprezintă cel al resurselor umane. Au fost și sunt realizate investiții pentru creșterea salariilor, acordarea indemnizațiilor, acoperirea mai multor cheltuieli ce țin de navetă, îmbunătățirea condițiilor de muncă prin modernizarea și dotarea instituțiilor medicale cu echipamente performante, precum și elaborarea politicilor de formare și dezvoltare profesională continuă,” au menționat reprezentanții Ministerului Sănătății.
Ministerul afirmă că începând cu luna octombrie 2022, salariile angajaţilor din medicină au fost mărite periodic.
„Începând cu 1 octombrie 2022, au fost majorate cu 10% salariile de funcție lunare pentru personalul din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală.O nouă majorare, de 15%, a fost realizată începând cu 1 octombrie 2023, și anume salariul pentru întreg personalul din instituțiile medicale. La fel, a fost majorat cu 15% suplimentul pentru munca de noapte. În total, peste 48 mii de angajați ai instituțiilor medicale au beneficiat de această creștere salarială. Au fost majorate salariile cu 85% pentru personalul non-medical, pentru medicii legiști și experții judiciari care activează în Centrul de Medicină Legală cu 35% și sporul specific cu 15%”, mai afirmă Ministerul Sănătăţii.
De asemenea, instituţia subliniează că ultima majorare a avut loc la finele anului 2023.
„Majorarea salariilor pentru angajații din ramura educației și întregul sector bugetar; elaborarea și adoptarea unor programe în domeniul securității și sănătății în muncă; promovarea egalității de șanse pentru femei și bărbați și neadmiterea discriminării pe criterii de gen în sfera muncii etc. sunt doar câteva dintre revendicările participanților mitingului consacrat Zilei Internaționale a Solidarității Oamenilor Muncii”.