Talibanii aflaţi la putere în Afganistan trebuie să facă reforme politice, să îmbunătăţească securitatea şi relaţiile lor cu ţările vecine înainte de a putea beneficia de o deplină recunoaştere diplomatică, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin, informează AFP, citată de Agerpres.
Beijingul nu îi recunoaşte oficial pe liderii talibani ai Afganistanului, chiar dacă cele două ţări şi-au menţinut ambasadorii la post şi au contacte diplomatice.
„China a considerat întotdeauna că Afganistanul nu trebuie exclus din comunitatea internaţională”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez răspunzând la o întrebare cu privire la recunoaşterea guvernului taliban de către Beijing.
„Sperăm că Afganistanul va răspunde mai bine aşteptărilor comunităţii internaţionale, că va construi o structură politică deschisă şi inclusivă şi va pune în aplicare politici interne şi externe moderate şi stabile”, a adăugat el.
China îndeamnă Kabulul „să combată hotărât toate tipurile de forţe teroriste, să trăiască în armonie cu ţările lumii, în special cu ţările vecine, şi să se integreze mai repede în comunitatea internaţională”, a adăugat oficialul chinez.
„Pe măsură ce preocupările tuturor părţilor vor primi răspunsuri mai puternice, recunoaşterea diplomatică a guvernului afgan se va face natural”, a declarat el.
Guvernul taliban nu a fost recunoscut oficial de nicio ţară după ce a preluat puterea, în urma retragerii haotice a trupelor americane, în august 2021, şi a impus interpretarea sa rigoristă a legii islamice, interzicând de exemplu fetelor accesul la educaţie după şcoala primară.
Afganistanul şi China întreţin cu toate acestea unele legături. Noii lideri afgani au promis că ţara lor nu va servi drept bază pentru militanţi islamişti şi, în schimb, China a oferit sprijin economic şi investiţii pentru reconstrucţia ţării.