În Moldova deconectările de lumină vor fi posibile atât timp cât Rusia va bombarda infrastructura electrică a Ucrainei, care face corp comun cu cea moldovenească – încă din timpurile sovietice. Adevărat, rezervele de rachete ale invadatorului nu sunt fără fund – Rusia a renunțat la propria doctrină de intanginbilitate a unui stoc de 30 la sută de rachete, considerat strategic și care acum este tocat fără scrupule. Pe de altă parte, complexul militar industrial al țărilor civilizate, de zeci de ori mai mare și mai performant decât cel rusesc, funcționează ca ceasul și nu va admite ca Ucraina să ducă lipsă de armament. Este un fake că Occidentului i se termină armele pentru Ucraina. Declarații în acest sens a făcut Mihailo Podoliak, consilier al președinției ucrainene, într-o intervenție la postul TV Moldova 1, transmite IPN.
„Ucraina va face totul pentru restabilirea distrugerilor și revenirea la funcționalitate. Ne ocupăm de aceasta chiar în prezent. Dar pentru Federația Rusă nu are nicio importanță că au de suferit țările vecine, Moldova, spre exemplu sau alte țări”, a menționat demnitarul ucrainean.
„Altceva ne șochează. Acum, în secolul 21 electricitatea, încălzirea centralizată, apa caldă, mai ales pe timp de iarnă fac parte din confortul obișnuit și însemnele civilizației, în primul rând, europene. Și uite că o țară, din propriile halucinții o atacă pe alta. Așa, din senin. Pentru că i-a venit. Pentru că s-au trezit într-o dimineață și au hotărât să tragă cu rachete. Cât poate privi lumea dacă vor îngheța cu desăvârșire 40 de milioane de oameni – fără lumină, apă, căldură? Probabil, se întreabă, dacă vor supraviețui… Pe care drumuri o vor apuca? „Și n-o să vă dăm mijloace de apărare antiaeriană – pe care le avem stocate, multe, încă din timpurile„războiului rece”. Stau conservate și vor fi supuse distrugerii. Iar noi vom privi acest reality-show: va reuși, oare, Ucraina, să supraviețuiască”, a vorbit pe un ton ironic consilierul.
Mihailo Podoliak a schițat unele cerințe care ar fi necesare pentru a descuraja agresiunea Rusiei: dotarea Ucrainei cu un număr suficient de arme antiaeriene; eliminarea Rusiei din Consiliul de securitate al ONU și obținerea răspunsului „până unde trebuie să ajungă genocidul poporului ucrainean pentru lumea ca să înțeleagă că așa nu se mai poate”.