„Atât timp cât eu voi fi ministru și PAS va fi la guvernare, vom avea relații bune cu toate statele care respectă R. Moldova”. Este reacția ministrului Afacerilor Externe, Mihail Popșoi, după declarațiile controversate ale omologului său maghiar, Péter Szijjártó, făcute la Chișinău, în cadrul vizitei sale oficiale.
În cadrul unei emisiuni televizate, Popșoi a explicat că retorica diplomației maghiare în raport cu Ucraina este bine cunoscută, iar Chișinăul nu este în drept să dea lecții Ungariei.
„Ungaria deține acum președinția rotativă a Uniunii Europene și de poziția Ungariei depind inclusiv discuțiile care se poată acum la Bruxelles vizavi de bugetul Uniunii Europene. E vorba de programe importante, de felul cum vor fi distribuite aceste resurse, inclusiv pentru țările candidate. Avem asigurările și tot sprijinul din partea autorităților de la Budapesta că vom fi tratați într-un mod corect și meritocratic grație relațiilor bune pe care le avem”, a spus Mihail Popșoi.
Prezent la Chișinău, ministrul maghiar de Externe a explicat că, deși public statele membre UE declară că susțin extinderea Uniunii Europene, de facto, acestea s-ar opune procesului de aderare a noi membri. Mai mult, șeful diplomației maghiare a menționat că Ungaria se opune aderării Ucrainei la blocul comunitar, întrucât Kievul ar încălca principii europene fundamentale.
„Să intervii într-o dezbatere care nu te vizează nu este de bonton. Mulți încearcă de ani buni să ne certe cu Ucraina, unii încearcă acum să ne certe cu Ungaria. Nu le va reuși nici la unii, nici la alții, atât timp cât voi fi eu ministru și atât timp cât este PAS la guvernare, vom avea relații excelente cu toate țările care respectă Republica Moldova. Declarațiile ministrului maghiar nu sunt făcute prima dată, le-a făcut de fiecare dată când a avut ocazia. Atunci când presa s-a interesat mai mult de Ucraina decât de Republica Moldova, a primit răspunsul pe care-l aștepta și pe care-l intuia. Limbajul mai direct, pentru care este cunoscut domnul Szijjártó, l-am auzit. Eu sunt adeptul că în situații complicate, cum este războiul, subiectele sensibile pot să mai aștepte, dar nu sunt în situația să-i dau lecții domnului Péter Szijjártó, așa cum nici el nu îmi dă lecții mie”, a mai spus ministrul Afacerilor Externe.
În cadrul vizitei sale oficiale la Chișinău, pe 6 septembrie, ministrul Péter Szijjártó a reafirmat angajamentul Ungariei de a susține R. Moldova în eforturile sale de modernizare și integrare europeană.
„În timpul președinției Uniunii Europene, Ungaria este serios concentrată pe avansarea în chestiunea extinderii și oferim Moldovei tot sprijinul pentru ca ţara să îşi poată accelera procesul de integrare”, a spus atunci Péter Szijjártó.