R. Moldova continuă să facă față presiunilor externe semnificative, în special din partea Rusiei, menținându-și parcursul democratic și pro-european. Alegerile prezidențiale recente și referendumul au demonstrat angajamentul ferm al moldovenilor, atât din țară, cât și din diaspora, de a-și apăra democrația și viitorul european, în ciuda unei campanii intense de influențare externă.
Declarația aparține ministrului Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, care a declarat în cadrul unui interviu pentru CNN că, deși votul a fost unul strâns, acesta reprezintă „o sărbătoare a democrației”, deoarece poporul Republicii Moldova a arătat clar ce își dorește.
Unul dintre factorii cheie care au influențat rezultatul alegerilor din 20 octombrie, susține șeful diplomației de la Chișinău, Mihai Popșoi, a fost votul moldovenilor din diaspora, care a jucat un rol decisiv în menținerea parcursului pro-european.
„Voturile din diaspora au adus acest rezultat pozitiv”, a spus ministrul.
Potrivit oficialului, moldovenii din afara țării au contribuit la contracararea influențelor externe și a încercărilor de a mitui alegătorii moldoveni.
Ministerul de Externe a acuzat Federația Rusă de implicare în alegeri prin finanțări ilegale și încercări de a influența rezultatul prin intermediul „grup criminal”, care ar acționa în interesul Kremlinului.
„Grupuri criminale organizate, cu sprijin de la Kremlin, au încercat să deraieze calea democratică a Moldovei”, a afirmat ministrul. În ciuda acestor provocări, „democrația noastră a rezistat și a arătat întregii lumi voința poporului”, prin urmare, „Republica Moldova rămâne ferm angajată în parcursul său european”, a mai precizat Popșoi.
Șeful diplomației de la Chișinău a recunoscut că situația de securitate a țării rămâne complicată, dar a subliniat că instituțiile moldovenești devin din ce în ce mai capabile să apere democrația și stabilitatea țării.
„Instituțiile noastre devin mai abile, mai capabile să apere Republica Moldova, iar acest lucru este un testament al rezilienței țării noastre și al poporului nostru”, a mai spus șeful MAE.
În final, Popșoi a mulțumit partenerilor internaționali, în special Uniunii Europene și Statelor Unite, pentru sprijinul lor esențial în această perioadă dificilă, subliniind că Republica Moldova rămâne ferm angajată pe calea sa către integrarea în familia europeană.
Reamintim că, la 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot au mers la urnele de vot pentru a alege președintele țării pentru următorii patru ani.
Totodată, cetățenii au fost chemați să participe și la referendumul constituțional pentru a-și manifesta opțiunea față de perspectiva aderării țării noastre la Uniunea Europeană.
Alegătorii au mers la cele 2.219 secții de votare, dintre care 1.988 sunt deschise pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 30 de secții pentru locuitorii din stânga Nistrului.
Potrivit datelor preliminare prezentate de CEC, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo se vor duela în turul II al alegerilor prezidențiale. Pentru Maia Sandu au votat 656.354 de alegători sau echivalentul a 42,45% din numărul celor care au participat la scrutin, în timp ce Alexandr Stoianoglo s-a clasat pe locul 2, fiind susținut de 401.726 de cetățeni, ceea ce constituie 25,28% din numărul total de votanți. Potrivit CEC, Maia Sandu câștigă la o diferență de aproape 254.628 de voturi.
În ceea ce privește rezultatele preliminare ale referendumului, la întrebarea adresată, 50,46% dintre alegătorii care au participat la referendum și-au exprimat opțiunea „Da”, iar 49,54% au răspuns „Nu”.
Astfel, Comisia va prezenta Curții Constituționale un raport privind cum s-au desfășurat alegerile, pregătirile, toate incidentele, precum și toate rezultatele centralizate de la birourile electorale ale secțiilor de votare, inclusiv rapoartele pe care le vom recepționa de la organele electorale.
„În termen de zece zile, Curtea Constituțională va confirma sau infirma printr-o hotărâre rezultatele. Amintim că legea adoptată prin referendum se publică printr-o ediție specială a monitorului oficial, iar data adoptării deciziei este data desfășurării referendumului”, au declarat reprezentanții CEC.