În cadrul emisiunii „7 Zile” de la „Cinema 1”, Marian Lupu, liderul Partidului „Mișcarea Respect Moldova”, a abordat evenimentele din 7 aprilie 2009, cunoscute ca protestele violente din Chișinău.
Lupu a subliniat că aceste manifestații au avut un impact semnificativ asupra societății din Republica Moldova, schimbând percepțiile și înțelegerea publicului despre democrație și despre cum pot fi manipulate intențiile aparent nobile pentru scopuri externe.
„Protestele au fost inițiate ca o acțiune pașnică de tineri, care își exprimau dezacordul față de rezultatele alegerilor și acuzațiile de fraudă electorală. Totuși, ceea ce a început ca o mișcare de protest sinceră a degenerat rapid în violențe, cu victime și cu distrugerea unor instituții cheie ale statului, cum ar fi Parlamentul și Președinția. Aceste instituții au fost jertfite pe „altarul” schimbării guvernamentale,” a declarat Lupu.
El a subliniat că mulțimea manifestantă nu a conștientizat că a fost manipulată de grupuri bine organizate, care aveau scopul de a destabiliza situația din țară. Aceste grupuri, potrivit lui Lupu, au folosit nemulțumirile populare pentru a crea haos și violențe, iar mulți dintre participanți nu au înțeles că nu luptau doar pentru drepturile lor, ci pentru interese externe.
De asemenea, Marian Lupu a menționat că, după 16 ani de la acele evenimente, adevărul despre organizatorii reali ai protestelor încă nu a fost dezvăluit, iar probabil nu va fi clarificat prea curând, având în vedere că unii dintre „figuranții activi ai violențelor” încă sunt implicați în politica din Republica Moldova.
Lupu a adăugat că, în discuțiile cu liderii opoziției de atunci, era evident că aceștia nu înțelegeau pe deplin ce se întâmplă, ceea ce sugerează că „butoanele violențelor” nu au fost apăsate din interiorul țării, ci de factori externi.
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!