Președinta Rep. Moldova, Maia Sandu va efectua mai multe vizite în țările Uniunii Europene, în următoarea perioadă. În cadrul vizitelor vor fi purtate discuții pentru obținerea unui vot pozitiv din partea statelor membre ale UE pentru începerea negocierilor de aderare a Rep. Moldova cât mai curând posibil, a declarat șefa statului.
„Voi avea mai multe vizite și aceste vizite sunt, în special, în țările, unde vrem să ne asigurăm că vom avea vot pozitiv pentru inițierea negocierilor. Inițierea negocierilor de aderare la UE este următorul element extrem de important pentru noi, de aceea o să lucrăm foarte mult pe partea politicii externe și, evident, Guvernul pe partea politicii interne, ca să îndeplinească condițiile Uniunii Europene, să avem și susținerea politică, și evaluarea tehnică excelentă, așa încât să putem avea această decizie de inițiere a negocierilor cât de curând posibil”, a spus Maia Sandu.
Referindu-se la reforma în domeniul justiției, șefa statului crede că nu vor exista probleme substanțiale la acest subiect, deoarece UE înțelege că rezistența vine la anumite grupări din sistem:
„Sigur că avem probleme în sistemul justiției, dar Uniunea Europeană vede efortul autentic al autorităților, Uniunea Europeană înțelege că rezistența la reforme vine din partea unor judecători, procurori corupți, respectiv nu cred că vom avea probleme substanțiale la acest subiect. Pentru UE este important ca efortul nostru să continue și ca efortul nostru să fie autentic. Noi avem voință politică, am demonstrat acest lucru și oricât de mari ar fi impedimentele pe care le creează unele grupări corupte din sistem, noi vom merge înainte, inclusiv cu sprijinul Uniunii Europene”, a precizat Maia Sandu.
În luna octombrie, Comisia Europeană va publica raportul final privind modul în care R. Moldova a îndeplinit cele nouă recomandări pe care și le-a asumat odată cu obținerea statutului de țară candidată la aderare la UE și care sunt esențiale pentru deschiderea negocierilor.
Un alt moment important pentru începerea negocierilor va fi în luna decembrie, atunci când șefii statelor europene și de guverne se vor întruni în format de consiliu pentru a discuta următorii pași, în funcție de rezultatele raportului de progres din octombrie a Consiliului.