Președinta Maia Sandu a ținut un discurs la Conferința Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova, care are loc la Chișinău, pe 17 septembrie.
Șefa statului a solicitat partenerilor externi să ofere mai mult sprijin financiar pentru a dezvolta Republica Moldova, lucru care, potrivit ei, va asigura siguranța și stabilitatea în țara noastră, dar și în regiune. Ea a îndemnat ca asistența să fie mai rapidă, în creștere și axată pe necesitățile țării.
În alocuțiunea sa, Maia Sandu a remarcat faptul că Platforma de Parteneriat pentru Republica Moldova a fost creată în aprilie 2022, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, când țara noastră se confrunta cu multiple crize – de la aflux de refugiați la penurie de energie și presiune economică din cauza războiului, iar de atunci s-au făcut progrese „semnificative”.
Șefa statului a menționat, printre alte, consolidarea instituțiilor de stat, stabilizarea aprovizionării cu energie prin diversificarea surselor, implementarea reformelor și păstrarea păcii și stabilității în țară, mulțumind partenerilor externi din Europa pentru contribuția lor în realizarea acestor lucruri.
„Dar, în timp ce facem astăzi un bilanț al situației, este important să recunoaștem o altă realitate: provocările cu care ne confruntăm rămân semnificative. Provocările cu care ne confruntăm nu sunt doar ale Moldovei – sunt ale Europei. (…) Sunteți cu toții conștienți de faptul că războiul Rusiei împotriva Ucrainei, pe care l-am condamnat din prima zi, a afectat profund economia noastră, mai mult decât orice altă economie, cu excepția Ucrainei. (…) Climatul de incertitudine îi face pe investitorii privați mai prudenți. Îi felicit pe investitorii străini care și-au menținut angajamentul față de Moldova în aceste vremuri dificile, dar mulți alții continuă să ezite”, a adăugat ea.
Maia Sandu a precizat că, în aceste condiții, în următorii ani investițiile publice vor reprezenta un instrument-cheie disponibile pentru sprijinirea redresării economice. Aceasta a subliniat că nevoia Republicii Moldova de investiții, în special în infrastructură, este substanțială.
Președinta Sandu a solicitat sprijin financiar, îndemnând totodată partenerii externi să nu-l considere doar asistență pentru Moldova, ci o acțiune necesară pentru a servi scopului comun – siguranța și stabilitatea în Europa. De asemenea, ea făcut apel la sprijin mai rapid, mai flexibil, în creștere și axat pe necesitățile Republicii Moldova – creștere economică, infrastructură, locuri de muncă, împuternicirea afacerilor mici și mijlocii, investiții mai mari în tranziția la energia verde.
„Vă îndemn pe toți – partenerii noștri – să fiți îndrăzneți, inovatori și hotărâți. Moldova este pregătită să stimuleze creșterea și stabilitatea acasă și în regiune, dar nu o putem face singuri, de aceea contăm pe sprijinul dumneavoastră”, a comunicat lidera de la Chișinău.
La final, Maia Sandu a declarat că, în prezent, Republica Moldova se află la o răscruce, însă nu una în care nu știe încotro să se îndrepte.
„Știm bine direcția: înainte, spre un viitor european, unde pacea și prosperitatea sunt la ordinea zilei. Viitorul țării noastre nu se construiește peste noapte, dar fiecare pas pe care îl facem împreună ne duce mai aproape de acel viitor stabil, european, unde fiecare cetățean trăiește cu demnitate și în siguranță”, a precizat ea.
Amintim că Conferința Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova are loc pe 17 septembrie, la Palatul Republicii din Chișinău. Evenimentul reunește delegații din 65 de țări partenere și organizații internaționale.
În cadrul acestei reuniuni, Republica Moldova a semnat nouă acorduri internaționale pentru a accelera modernizarea țării. Acordurile de finanțare vor sprijini investițiile în infrastructură și tranziția la economia verde și durabilă în beneficiul cetățenilor.