Primarul de Cluj, Emil Boc, s-a întâlnit sâmbătă, 27 august, la Ungheni, cu preşedinta Maia Sandu, cei doi oficiali participând la evenimentele dedicate împlinirii a 560 de ani de la prima arestare documentară a acestui municipiu din R. Moldova.
Emil Boc a felicitat-o pe şefa statului cu ocazia împlinirii a 31 ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova şi pentru „viziunea și curajul de a conduce R. Moldova spre Uniunea Europeană”.
„Am discutat teme importante de colaborare politică și administrativă și, evident, despre dimensiunea istorică și culturală comună, „frații în veci vor fi frați”! Împreuna și sprijinindu-ne reciproc, vom depăși greutățile momentului și construi viitorul nostru comun în spațiul european, spațiul libertății, păcii, democrației și a accesului fiecăruia spre prosperitate. Am discutat și despre multiplicarea relațiilor de înfrățire dintre municipii din România și Republica Moldova cu rezultate pragmatice concrete, după modelul rezultatelor relație de înfrățire dintre Cluj și Ungheni”, a declarat primarul Emil Boc.
Menționăm că, în discursul pe care l-a adresat unghenenilor de pe scena evenimentului, Emil Boc a accentuat că, în ultimii 210 ani, „România şi Basarabia au fost împreuna doar 22 de ani (1918-1940).
„Cu toate acestea, românismul n-a putut fi distrus, am reusit să ne păstram limba și religia noastră creștină!
Cum să nu te simți acasă în Republica Moldova, când cea mai frumoasă odă adusă vreodată limbii române reprezintă Imnul de stat al Republicii Moldova (Alexei Mateevici – Limba noastră-i o comoară)? Sau când cea mai frumoasă poezie închinată României este scrisă de poetul declarat poet național atât în România cât și în Republica Moldova (Mihai Eminescu)?, a întrebat fostul premier român.
Aceeași sursă a adăugat că Primăria Cluj-Napoca a finanțat, pe parcursul mai multor ani, cu suma de 500.000 de euro modernizarea Parcului Central din Ungheni, parc ce poarta acum denumirea de „Micul Cluj”, iar o alee din parc se numește „Cluj-Napoca”.
„Opțiunea Republicii Moldova spre Uniunea Europeană, așa cum a fost si opțiunea României, nu este îndreptată împotriva cuiva, ci este o opțiune spre pace, democrație, libertate și acces la prosperitate a cetățenilor noștri”, a mai spus Emil Boc.