Proiectul de lege prin care se propune examinarea cauzelor de corupție de către o instanță de judecată specializată a fost supus consultărilor publice.
În cadrul ședinței organizate de Comisia juridică, numiri și imunități au participat reprezentanți ai Ministerului Justiției, Președinției, Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procuraturii, Curții Supreme de Justiție, Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție, Autorității Naționale de Integritate, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și alții.
În urma discuțiilor s-a convenit crearea unui grup de lucru care va definitiva aspectele tehnice și va pregăti proiectul de lege pentru adoptarea în plenul Parlamentului.
Proiectul de lege a fost elaborat de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Inițiativa legislativă are drept scop consolidarea eforturilor în lupta cu fenomenul corupției și asigurarea calității și promptitudinii judecării cauzelor penale pe acte de corupție și a celor conexe.
Potrivit proiectului, sistemul judecătoresc anticorupție va include trei componente: Judecătoria Anticorupție, Colegiul anticorupție al Curții de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Judecătoria Anticorupție va examina ca instanță de fond toate cauzele penale de corupție sau conexe, precum și legalitatea actelor emise de Autoritatea Națională de Integritate în cazul constatării diferențelor substanțiale între veniturile obținute, cheltuielile și averea dobândită, precum și cererile de confiscare a averii nejustificate în folosul statului.
De asemenea, Colegiul anticorupție al Curții de Apel Chișinău va judeca apelurile și recursurile împotriva hotărârilor pronunțate în primă instanță de Judecătoria Anticorupție.
Proiectul de lege conține prevederi despre procedura și criteriile de selectare și de numire a judecătorilor Anticorupție și ai Colegiului anticorupție al Curții de Apel Chișinău. Inițiativa legislativă a fost votată, în prima lectură, de Parlament. După definitivare, acesta va fi propus deputaților spre adoptare.