Soluția pentru a face față inflației record care se înregistrează în Republica Moldova este majorarea veniturilor cetățenilor. O spune președintele Maia Sandu. Potrivit șefului statului, Republica Moldova nu poate influența prețul la resursele energetice care conduc, inevitabil, la majorarea prețurilor la produse și servicii. Maia Sandu spune că Guvernul deja pregătește un program de compensații pentru perioada rece a anului, care va fi destinat persoanelor cu venituri mici, notează IPN.
Președintele Maia Sandu spune că dependența totală a Republicii Moldova de resursele energetice de import determină rata mare a inflației. Șeful statului spune că nu există premise care ar atesta o scădere a prețurilor pe piața internațională, în condițiile prelungirii războiului din Ucraina.
„Creșterea prețurilor la resursele energetice este un lucru pe care nu-l putem controla. Prețurile la gazele naturale continuă că crească. În ultimele zile s-a înregistrat iar o creștere pe piață. Și asta automat intră în formula de calcul și crește prețul de achiziție pentru Republica Moldova. Din cauza războiului nu sunt semne bune care ne-ar conduce la concluzia că, în curând, prețurile ar putea reveni la normal. Noi suntem foarte dependenți energetic, foarte nepregătiți pentru că în 30 de ani nu s-a lucrat pe domeniul securității energetice”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
Maia Sandu spune că singura soluție pentru a face față prețurilor care cresc vertiginos este majorarea veniturilor populației. Șeful statului spune că programul de compensații la gazele naturale aplicat pe perioada rece a anului va fi revizuit, iar de ajutor vor beneficia doar persoanele cu venituri modeste.
„Inflația este mai mare în Republica Moldova pentru că consumul de resurse energetice în bugetul nostru, ca pondere, este mult mai mare, decât consumul de resurse energetice în bugetul unui cetățean dintr-o țară europeană. Ponderea consumului de produse alimentare este mai mare decât în alte țări. Asta vorbește despre sărăcia noastră. Pentru că oamenii cu venituri mici cheltuie doar pentru utilități și pentru mâncare. Pentru că nu putem să controlăm prețurile externe, soluția este doar să creștem veniturile cetățenilor. Guvernul asta trebuie să facă. Să ofere compensații oamenilor cu venituri mici. Ministerul Muncii și Protecției Sociale lucrează la un mecanism țintit, ca să nu se întâmple ca astă iarnă când au primit compensații toți”, a mai spus Maia Sandu.
Instituțiile care ar trebui să țină în frâu creșterea prețurilor sunt Banca Națională și Consiliul Concurenței, spune președintele. De asemenea, potrivit șefului statului, prețurile produselor social importante vor fi monitorizate, pentru a descuraja orice majorare nejustificată.
„Menținerea stabilității prețurilor este prerogativa Băncii Naționale. BNM a întreprins măsuri, dar trebuie să vedem dacă ele au venit suficient de repede sau nu. Aceste măsuri ar trebui să tempereze creditele, care au efect inflaționist. Avem o inflație de import, prețurile mari vin din afară. Există și partea ce vizează reglementarea pieței interne, aici e vorba de Consiliul Concurenței. Ei ar trebui să identifice suficient de repede și să sancționeze comportamentele monopoliste”, a mai spus președintele Republicii Moldova.
Recent, la recomandarea Consiliului Suprem de Securitate, Parlamentul a constituit o comisie specială care va examina procesul decizional privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul ultimelor 18 luni. Comisia este creată doar din membrii fracțiunii PAS, întrucât opoziția parlamentară nu și-a delegat reprezentanți în cadrul comisiei.