Referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este o acțiune care îi unește pe toți moldovenii. Organizarea referendumului într-o zi cu alegerile prezidențiale are ca scop ca să participe la el cât mai mulți cetățeni, inclusiv din diasporă, iar Parlamentul ar putea adopta în curând votul prin corespondență.
Declarațiile au fost făcute de președinta Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”.
Decizia de la referendum este una foarte importantă, pentru că ea va defini soarta Republicii Moldova pentru mulți ani înainte.
„Este un pas necesar, firesc și logic pentru a reconfirma alegerea cetățenilor Republicii Moldova și pentru a construi un viitor pașnic și prosper de durată. Aderarea la UE este un lucru de care vor beneficia toți oamenii din Republica Moldova, indiferent ce limbă vorbesc, dacă locuiesc la sat sau oraș etc. Trebuie să explicăm mai bine beneficiile acestui proiect de aderare la UE și să combatem falsurile și dezinformarea, mai ales falsurile care vin de la Kremlin.Să vină cetățenii la referendum și să vedem vocea lor. Să arătăm ce vor moldovenii și să scriem în Constituție. Eu sunt sigură că noi, moldovenii, suntem europeni. Nu ne cere nimeni să ne schimbăm, noi doar trebuie să scriem în acte că suntem europeni. Și iată acest referendum ne va da această posibilitate să scriem în Constituție și să le arătăm celor care tot povestesc că aderarea RM la UE e doar proiectul guvernării că acesta este, de fapt, proiectul țării. Și odată scris în Constituție, asta va însemna că toată clasa politică va trebui să îndeplinească decizia cetățenilor. Vom avea un răspuns clar și pentru statele și instituțiile europene, care depun eforturi privind integrarea Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu.
Președinta a explicat de ce referendumul privind integrarea UE va fi organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.
„Pentru că ne dorim ca la această decizie să participe cât mai multă lume. E în spiritul democrației și asta ne dorim noi – să avem o participare cât mai mare la acest referendum. Știm din experiența altor scrutine că cea mai mare rată de participare a moldovenilor este la alegerile prezidențiale. Vrem să avem o rată mare de participare acasă, dar și în diasporă și cred că Parlamentul trebuie să grăbească finalizarea proiectului de lege cu votul prin corespondență, încât măcar în câteva țări să putem utiliza această modalitate de vot. Cred că ar trebui să se încerce acest vot prin corespondență în special în țările mari, unde este greu de ajuns la secțiile de vot. Astea sunt lucrurile pe care trebuie să le facă acum Guvernul și Parlamentul și înțeleg că există această discuție de ceva timp”, a spus președinta.
Totodată, șefa statului a spus că aderarea la UE va aduce Republicii Moldova multe beneficii.
„Integrarea europeană nu ne ia nimic, vine să ne dea în plus. Nu pierdem nimic, dimpotrivă vom avea mult mai mult pe toate dimensiunile”, a precizat Maia Sandu.
Dacă referendumul va eșua, asta va însemna o tergiversare și nu va fi bine pentru Moldova și cetățenii ei, a explicat Maia Sandu. „Trebuie să ne facem timp să mergem la vot, pentru că este o decizie importantă”, a îndemnat președinta.
Amintim că, pe 24 decembrie 2023, președinta Maia Sandu a anunțat că va candida pentru un nou mandat la alegerile prezidențiale din 2024 și a solicitat Parlamentului organizarea unui referendum la care cetățenii să se expună privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană urmează să aibă loc în aceeași zi, la toamnă.