Corupția politică, atacul la adresa democrației Republicii Moldova, consolidarea legislației în domeniul securității naționale au fost printre subiectele discutate la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) de astăzi, 11 noiembrie.
„A avut loc ședința CSS la care am discutat un subiect important, anume despre corupția politică și despre atacul la democrația Republicii Moldova pe care l-am urmărit cu toții la aceste alegeri prezidențiale și referendum. Am văzut cum grupări criminale au încercat să substituie voința cetățenilor. Prin cumpărarea de voturi au încercat să influențeze decizii important pentru Republica Moldova. Am discutat cu instituțiile responsabile despre faptul că această grupare se ocupă de corupție politică nu de ieri sau alaltăieri, ci de cel puțin 10 ani. Vedem diferite forme de corupție politică, de la finanțarea ilegală a partidelor, a campaniilor electorale și, în ultimii ani, am văzut și încercări de cumpărare de voturi. (…) Nu am văzut acțiuni ferme, corecte, suficiente din partea organelor de justiție pentru a sancționa aceste acțiuni ilegale”, a declarat Maia Sandu.
Totodată, la ședința CSS s-a discutat și despre lucrurile care trebuie să se întâmple în următoarele săptămâni și luni, precum „prioritizarea cazurilor de corupție politică, atât de procuratură, cât și instanțele de judecată”.
„E nevoie să se vină inclusiv cu schimbări la nivel de legislație care să restrângă termenul de examinare a astfel de cazuri. Guvernul, Parlamentul și alte instituții urmează să vină cu un plan concert pentru a asigura examinarea prioritară a acestor cauze”, a menționat președinta.
De asemenea, s-a discutat despre nevoia de a consolida legislația în domeniul securității naționale.
„Chiar dacă în ultimii ani am îmbunătățit legislația pe acest domeniu, este clar că nu a fost suficient. (…) Evaluarea externă trebuie finalizată în pofida îndârjirii cu care unii luptă împotriva acestui proces de evaluare externă. Avem nevoie de instituții în care se regăsesc oameni corecți și onești. E important să continuăm acest proces.
Pe reformele instituționale am discutat încă odată despre nevoia de a adopta în lectură finală legea cu privire la crearea Curții Anticorupție. Parlamentul urmează să mai aibă consultări publice pe marginea acestui subiect”, a adăugat maia Sandu.