Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat un avertisment cu privire la o tentativă de preluare totală a controlului politic în Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia din partea grupării Șor. În cadrul unei emisiuni televizate, șefa statului a afirmat că acest demers nu are ca scop doar capturarea autonomiei, ci și destabilizarea întregii țări.
„Ceea ce se întâmplă în Găgăuzia este o încercare de control total din partea grupării Șor asupra puterii locale, utilizând autonomia pentru a destabiliza Republica Moldova. Avem dovezi clare în acest sens”, a subliniat Maia Sandu.
Președintele a adăugat că cetățenii din Găgăuzia sunt manipulați prin promisiuni care nu sunt îndeplinite, iar presa locală, finanțată din bani publici, devine un instrument de propagandă pentru gruparea Șor.
„Gruparea Șor vrea să transforme UTA Găgăuzia în «autonomia Șor», iar acest fenomen este extrem de dăunător pentru locuitorii regiunii. Sper ca forțele sănătoase din autonomie să explice oamenilor riscurile, mai ales că promisiunile făcute nu au fost onorate. Este important să facem o analiză corectă și să nu ne lăsăm influențați doar de ce transmite GRT, care promovează intens interesele grupării Șor cu bani publici”, a adăugat Maia Sandu.
De asemenea, șefa statului a recunoscut că există politicieni onești în UTA Găgăuzia, însă aceștia sunt dezavantajați într-o competiție electorală neloială. Maia Sandu a subliniat că gruparea Șor folosește sume mari de bani pentru a obține sprijinul populației, subliniind faptul că acest tip de competiție politică nu este corectă.
„Există oameni care înțeleg situația și nu sunt de acord cu ce se întâmplă în Găgăuzia, dar lor le este foarte greu să concureze cu cei care au la dispoziție saci de bani de la această grupare criminală. Este o competiție politică neloială, în care unii trebuie să promoveze idei, în timp ce alții cumpără susținerea cetățenilor”, a explicat președintele.
În ceea ce privește posibilele legături între gruparea Șor din Găgăuzia și regimul de la Tiraspol, Maia Sandu a menționat că autoritățile separatiste din stânga Nistrului au adoptat o poziție mai prudentă. „Am avut impresia că, în perioada recentă, pericolul unui conflict militar a fost perceput mai clar în Transnistria decât în Găgăuzia”, a conchis Maia Sandu.
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!