Șefa statului Maia Sandu consideră că Federația Rusă caută să provoace o criză energetică în Moldova. Declarația a fost făcută joi, 19 decembrie, în cadrul unei conferinţe de presă.
„Vedem reticenţa companiei ruse Gazprom de a livra gaze în cadrul acordului semnat. Mai mult, Federaţia Rusă a susţinut regimul separatist ilegal din Transnistria, furnizând gaze, de fapt, gratuit. Acum, Rusia i-a adus pe locuitorii regiunii în punctul în care nu-şi mai pot permite să plătească pentru resursele energetice la preţul pieţei”, a spus preşedinta.
Sandu a subliniat că vina pentru sistarea livrărilor de gaze către Transnistria revine în totalitate Gazprom, Federaţiei Ruse.
„Văd că ei încearcă să ne învinuiască pe noi pentru faptul că nu va fi gaz în Transnistria. Dar cei care ne acuză şi speculează pe această temă – ei sunt cei care au provocat această situaţie. (…) Guvernul Republicii Moldova va face totul pentru a se asigura că locuitorii ţării vor avea gaz, căldură şi electricitate. Ulterior, guvernul va anunţa măsuri de susţinere a populaţiei pentru a uşura povara financiară”, a spus Sandu.
Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor despre vizita fostului ministru moldovean al Energiei Victor Parlicov la Sankt Petersburg, care a avut loc la sfârşitul lunii noiembrie, ea a spus că vizita a fost necesară.
„Trebuia să înţelegem dacă Gazprom îşi va îndeplini obligaţiile contractuale de a furniza gaz Transnistriei. Încă nu am primit un răspuns clar. Presupunem că Gazprom nu va furniza gaz şi ne pregătim pentru un astfel de scenariu”, a declarat preşedinta.
Începând cu 16 decembrie, guvernul moldovean, precum şi administraţia Transnistriei (din 11 decembrie) au introdus starea de urgenţă în legătură cu ameninţarea cu întreruperea livrărilor de gaze către malul stâng al Nistrului din cauza încetării tranzitului de gaze ruseşti prin Ucraina de la 1 ianuarie 2025. Acest lucru ar putea duce la întreruperea alimentării cu energie electrică a întregii Moldove. În prezent, malul drept al Nistrului cumpără mai mult de 70 % din necesarul său de energie electrică de la Centrala Electrică Tehnologică Moldovenească din Transnistria. Aceasta este produsă din gaz rusesc, pentru care regiunea transnistreană nu plăteşte Gazprom de mulţi ani. Datoria depăşeşte deja 10 miliarde de dolari.
Gazul ar putea fi furnizat Transnistriei prin coridorul transbalcanic. Cu toate acestea, Gazprom a condiţionat aceste livrări de recunoaşterea de către Moldova a unei datorii istorice de puţin peste 700 de milioane de dolari. Chişinăul nu recunoaşte această datorie, invocând rezultatele unui audit internaţional comandat de guvernul moldovean în 2023.