Președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care sunt inițiate negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a fost desemnată în calitate de negociator-șef din partea Republicii Moldova.
Tot astăzi, Comisia Națională pentru Integrare Europeană, prezidată de președinta Maia Sandu, s-a întrunit pentru a discutat poziția generală de negociere a Republicii Moldova în cadrul primei Conferințe interguvernamentale Moldova – UE, care va avea loc pe 25 iunie la Luxemburg. Poziția de negocieri urmează să fie aprobată și de Guvern.
„Republica Moldova a îndeplinit toate recomandările Comisiei Europene. Astfel, la doi ani de la obținerea statutului de țară candidată, va avea loc prima Conferință Interguvernamentală Moldova – UE, la 25 iunie, care fixează începerea negocierilor de aderare. În spatele acestor eforturi de modernizare a țării stau mii de oameni din instituțiile statului și munca fiecăruia dintre ei are un impact crucial asupra obiectivului nostru de țară – să pregătim Republica Moldova pentru aderare până în 2030”, a declarat Maia Sandu.
Șefa statului a mai subliniat că Moldova – membră a Uniunii Europene este singura cale de dezvoltare prin care poate fi asigurată pacea, bunăstarea și o viață mai bună pentru toți cetățenii moldoveni. „La referendumul din toamnă, poporul Republicii Moldova va decide dacă anume aceasta este direcția de dezvoltare a țării și moștenirea pe care o lăsăm generațiilor următoare. Îi mulțumesc Guvernului pentru munca depusă și îi urez succes delegației noastre care va reprezenta Republica Moldova la Luxemburg, la lansarea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”, a mai spus președinta.
Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022. În luna aprilie 2023, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită Comisiei Europene și Consiliului European să înceapă negocierile cu Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană, urmare a îndeplinirii celor nouă etape identificate de Comisia Europeană. Recent, ambasadorii țărilor membre pe lângă UE au agreat, de principiu, cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Pe data de 25 iunie, Președinția belgiană a Uniunii Europene va convoca primele conferințe interguvernamentale cu Republica Moldova și Ucraina.