Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a publicat un comunicat de presă în care anunță că „se disociază de orice acțiuni de influență a politicului asupra justiției” și vine cu precizări în privința dosarului fostului ministru al Apărării Valeriu Pasat.
Declarațiile vin după ce, în octombrie 2023, Curtea de Apel Chișinău a obligat MAE să dezmintă informațiile dintr-o scrisoare emisă în 2006, care îl implica pe Pasat în comercializarea ilegală a avioanelor MIG-29.
De asemenea, MAE a subliniat achitarea completă a lui Pasat în acest dosar și regretul față de consecințele pe care le-a suportat fostul ministru.
În prezent, Curtea Supremă de Justiție examinează recursul față de decizia instanței de apel, iar ședința finală este programată pentru martie 2025.
În luna ianuarie a anului 2006, Valeriu Pasat a fost condamnat de Tribunalul Sectorului Centru din Chișinău la zece ani de închisoare, fiind acuzat că și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu.
Prin hotărârea Curții de Apel din Chișinău din anul 2006, au fost retrase ca neconfirmate acuzațiile legate de vânzarea avioanelor MIG-29 și i-a fost redus lui Valeriu Pasat termenul de detenție de la zece la cinci ani.
În luna martie a anului 2005, Valeriu Pasat a fost reținut de Procuratura Generală, fiind bănuit de organizarea unei serii de delapidări în proporții deosebit de mari a patrimoniului public și militar. Pasat a fost acuzat că ar fi prejudiciat în anul 1997 bugetul de stat de 53 milioane de dolari, prin comercializarea ilicită a 21 de avioane de tip MIG-29.
În luna ianuarie a anului 2000, Pasat a fost numit în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), iar un an mai târziu, Valeriu Pasat a fost eliberat din această funcție de către Parlamentul R. Moldova.
Valeriu Pasat a fost ministru al Apărării al R. Moldova în guvernele conduse de Ion Ciubuc și Ion Sturza.