Autorităţile de la Chişinău conştientizează beneficiile socio-economice reale ale participării la CSI, iar Rusia speră că o asemenea abordare pragmatică va predomina şi Republica Moldova îşi va relua participarea la lucrările organelor Comunităţii.
Potrivit Infotag, directorul departamentului doi pentru ţările CSI al Ministerului rus de Externe, Aleksei Polişciuk, a declarat acest lucru într-un interviu pentru TASS, transmite Știri.md.
El a menţionat că oficialităţile de la Chişinău „au suspendat practic în prezent activitatea în cadrul CSI, evitând participarea la şedinţele organelor Comunităţii.
Diplomatul a numit „ilustrativ” faptul că „în 2023 oraşul moldovenesc Comrat, capitala Găgăuziei, trebuia să devină capitala culturală a CSI, dar la sfârşitul anului 2022 conducerea moldovenească a renunţat la acest lucru”.
„Discuţiile despre posibilitatea ca Moldova să părăsească CSI au început după ce forţele prooccidentale au ajuns la putere în ţară.
Cu toate acestea, până acum conducerea moldovenească n-a făcut paşi practici în această direcţie. Este evident că Chişinăul conştientizează beneficiile sociale şi economice reale ale participării la CSI.
În primul rând, este vorba despre regimul fără vize, o zonă de liber schimb, beneficii ce ţin de lucru, sociale şi de altă natură pentru migranţii la muncă.
În plus, este imposibil să nu ţinem cont de faptul că aproximativ 25% din cifra de afaceri comerciale a Moldovei revine ţărilor CSI”, a menționat el.