În cadrul Stației Electrice Chișinău 330 kV sunt în plină desfășurare lucrările de terasament pe întregul șantier de construcție, precum și lucrări de realizare a fundațiilor pentru autotransformatorul, echipamentele din instalația de distribuție și portalurile metalice.
Șantierul de lucru a fost vizitat de secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu și vicedirectorul ÎS Moldelectrica, Sergiu Carmanschi.
Constantin Borosan a subliniat importanța acestui proiect pentru țară și a discutat progresul lucrărilor și provocările legate de implementarea proiectului, în special cele de natură tehnică, precum achiziționarea echipamentelor necesare și eficientizarea proceselor interne.
„Companiile implicate în realizarea lucrărilor vor intensifica comunicarea între entitățile cheie ale proiectului, iar procedurile interne de coordonare vor fi avansate pentru a asigura un progres constant. Ministerul Energiei rămâne angajat în implementarea eficientă a PDSE, contribuind astfel la consolidarea infrastructurii electroenergetice a Republicii Moldova”, a declarat Constantin Borosan.
Potrivit directorului UCIPE, Ruslan Surugiu, echipamentele necesare pentru desfășurarea lucrărilor de modernizare a Stației Electrice Chișinău 330 kV au fost livrate în proporție de cca 75%. Prin urmare, se așteaptă urgentarea îndeplinirii tuturor lucrărilor necesare și instalarea echipamentelor prevăzute în conformitate cu termenii stabiliți.
Modernizarea Stației Chișinău 330kV se efectuează în contextul dezvoltării sectorului energetic din Republica Moldova. Lucrările respective, de comun cu extinderea Stației Electrice Vulcănești 400 kV, vor permite racordarea Liniei Electrice Aeriene (LEA) Vulcănești – Chișinău 400kV la infrastructura electroenergetică din zona de sud și centru al țării inclusiv și a mun. Chișinău și este necesară pentru transportarea directă a fluxurilor de energie către cel mai mare nod de consum de energie electrică din țară.
Astfel, se va asigura securitatea în alimentare cu energie electrică a populației din zonă, cât și se va spori capacitatea de transport de energie electrică, reducând pierderile de energie și garantând un grad înalt de funcționare sigură și fiabilă a întregului sistem electroenergetic al Republicii Moldova.
Pachetul investițional este parte a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic și se încadrează în măsurile prioritare ale Guvernului și Ministerului Energiei al Republicii Moldova, orientate spre asigurarea securității energetice a țării. Proiectul este finanțat de Grupul Băncii Mondiale.