Preşedintele României, Klaus Iohannis, a apelat la Uniunea Europeană cu rugămintea de a continua să susţină Republica Moldova şi să ofere asistenţă militară Ucrainei. Declarațiile au fost făcute la Bruxelles, unde în perioada 21-22 martie are loc Summitul Consiliului European.
„România va continua să ofere ajutor Ucrainei în toate aspectele, în special în domeniul umanitar şi militar, precum şi în tranzitul de cereale ucrainene sau, în sens mai larg, al produselor agricole. Menţinerea sprijinului european rămâne fundamentală şi pentru Republica Moldova, care este una dintre ţările cele mai afectate de agresiunea Rusiei – după Ucraina, desigur”, a declarat Iohannis.
În acest context, Klaus Iohannis a remarcat că, în prezent, Republica Moldova se confruntă cu probleme mari.
„Vreau să subliniez că Moldova trece printr-o perioadă preelectorală dificilă şi se confruntă cu ameninţări hibride, uneori fără precedent. Este foarte important să susţinem ţara. Siguranţa Republicii Moldova înseamnă siguranţa spaţiului european”, a subliniat preşedintele României.
Referindu-se la politica de extindere a UE, el a declarat că „România va susţine începerea cât mai rapidă a negocierilor-cadru cu Ucraina şi Republica Moldova, precum şi organizarea primelor conferinţe politice interguvernamentale cu ambele ţări”. Ca şi răspuns la întrebările jurnaliştilor cu privire la problemele care ar putea apărea în discuţiile privind cadrele negocierilor cu Ucraina şi Moldova, el a declarat că problemele pot apărea în privinţa termenilor, dar nu a conţinutului.
„În ceea ce priveşte discuţia generală despre începerea negocierilor cu Ucraina şi Moldova, nu văd nicio problemă de fond. Văd posibile probleme de formă, deoarece există dorinţa de a începe foarte repede. Pe de altă parte, cred că vor fi voci care nu vor fi de acord cu această grabă. Cred că vom discuta despre termeni, nu despre conţinut. Fondul (de sprijin pentru Ucraina – n.r.) este deja convenit, iar toţi sunt de acord cu acesta”, a declarat Klaus Iohannis.