Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a considerat inadmisibilă cererea de arestare a Evgheniei Guțul pentru 30 de zile, neidentificând motive legale pentru menținerea sub arest. Aceasta demonstrează că procurorul a acționat la comandă politică, nu în conformitate cu legea.
Cu toate acestea, Bașcanul rămâne în custodie conform unei decizii a judecătoriei din sectorul Ciocana: i-a fost aplicată măsura preventivă de arest timp de 20 de zile. Recursul împotriva acestei decizii este examinat astăzi.
Autoritățile au justificat necesitatea arestării prin faptul că Evghenia Guțul ar putea să fugă în străinătate. Însă, după cum a declarat ea însăși, nu a avut și nu are intenția de a părăsi Moldova.
„A pleca din țară ar însemna să-mi abandonez mandatul și serviciul pentru poporul Găgăuziei. Nu voi face asta niciodată”, a subliniat Guțul.
După ședința de judecată, Evghenia Guțul a făcut și o declarație emoționantă despre familia ei: „Fiul meu nu are încă nici trei ani. El suferă mult că mama lui nu este alături. Să nu simtă niciodată copiii judecătorilor și procurorilor ceea ce simte fiul meu”, a declarat ea.
Decizia instanței a fost comentată de către reprezentanții grupului parlamentar „Victorie”. Deputatul Vasile Bolea a afirmat că respingerea cererii de arest poate fi considerată o „mică victorie”.
„Judecătorul a aplicat principiul legalității, nu al oportunității politice, respingând cererea procurorului. E inexplicabil de ce au cerut arestarea pentru 30 de zile, dacă până acum Evghenia Guțul a participat regulat la audieri. Sunt fanteziile lor că ar fi putut fugi. O mamă a doi copii minori nu fuge – ea rămâne mereu alături de ei”, a declarat Bolea.
El a adăugat că situația reprezintă „o încălcare flagrantă a drepturilor și libertăților cetățenești” și o încercare a autorităților de a schimba regulile într-un proces politic. „Vedem disperarea regimului. Nu au nimic de oferit oamenilor în afară de bastoane”, a subliniat deputatul.
Deputatul Alexandr Suhodolski este convins că persecuția lui Guțul are un caracter pur politic:
„Găgăuzia continuă să se dezvolte în ciuda situației. Evghenia Guțul are o echipă puternică care implementează proiectele ei. Dar autonomia nu poate funcționa fără un bașcan ales legal, iar autoritățile încearcă să impună pe cineva ales de ei”, a declarat deputatul.
Potrivit lui Suhodolski, Guțul are adjuncți pregătiți să-i preia atribuțiile temporar, iar opoziția așteaptă o decizie corectă de la Curtea de Apel. „Autoritățile nu au dovezi reale pentru a o ține în arest”, a remarcat el.
Fostul primar al Orheiului, Pavel Verejanu, a comentat situația, menționând că aceasta e parte a „unui joc mare organizat de regimul de la putere”:
„Autoritățile vor să creeze iluzia independenței justiției, dar oamenii înțeleg că nu e așa. Deciziile sunt luate sub presiune, iar acuzațiile împotriva Evgheniei Guțul sunt doar un instrument în această luptă. Nu e un caz penal, ci persecuție politică împotriva unui lider opoziționar. Regimul încearcă să submineze Găgăuzia, dar planul va eșua”, a declarat el.
Pe fundalul procesului, în capitală au avut loc proteste în sprijinul Evgheniei Guțul. Poliția a intensificat măsurile de securitate, speriind chiar și proprii concetățeni. Protestatarii cu steaguri naționale au fost împiedicați să participe, iar suporturile steagurilor au fost considerate „potențiale arme”.
Valerii Climenco, președintele de onoare al Partidului “ȘOR” a relatat că poliția a oprit un autobuz cu locuitori din Găgăuzia care se îndreptau spre Chișinău:
„În autobuz erau steaguri găgăuze, iar polițiștii au cerut ca acesta să se întoarcă. Au știut că nu vor fi steaguri, apoi au organizat o provocare, întrebând de ce transportăm suporturi”, a spus Climenco.
Iuri Vitneanski, liderul aripei de tineret a blocului “Victorie”, a denunțat absurditatea situației: „Astfel, orice obiect poate fi considerat armă”.
Mitingurile cetățenilor în sprijinul Evgheniei Guțul au loc zilnic de la arestarea ei ilegală la aeroport pe 25 martie.











