Jocurile la limita justiției a partidului de guvernare agravează imaginea formațiunii și a statului democratic Republica Moldova.
Ignorarea de către PAS a avertismentelor experților a provocat un val de precedente grave pentru un stat democratic, fapt ce va transforma Republica Moldova într-un stat autoritar pe o perioadă de zeci de ani.
Precedentele precum demiterea și arestarea lui Alexandr Stoianoglo, arestarea ex-președintelui Igor Dodon, eliminarea din campania electorală a candidatului Marina Tauber și multe altele au lovit nu doar în imaginea democrației Republicii Moldova, dar și în încrederea în justiție, Guvern și în politică.
Scandalul privind publicarea discuțiilor private a ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, nu este o situație ce scoate la iveală noi dezvăluiri, însă confirmă ceea ce se știa în spațiul public, și anume faptul că concursurile pentru funcțiile de conducere sunt simple formalități, presiunea asupra funcționarilor de stat și politicienilor, inclusiv demiterea acestora.
Accentuarea promisiunilor PAS referitor la micșorarea tarifelor, majorarea salariilor s-a transformat în reacție inversă devenind arma principală contra actualei guvernări. Astfel, riscă să rămână în istoria politicii moldovenești ca formațiunea de dreapta cu cele mai mari așteptări, dar și cea mai mare prăbușire politică și nereușită guvernare.
Mult promisa reformă a justiției prezentată drept principalul subiect al eurointegrării a devenit punctul slab al guvernării, care a dăunat imaginii partidului și a țării.
Cazul Harunjen și scurgerea mesajelor ministrului Justiției sunt astăzi subiectul zilei, în moment ce vizitele politicienilor europeni de rang înalt ca Ursula von der Leyen și Roberta Metsola rămân un fundal informațional. Iar reîntoarcerea în politică a lui Vlad Plahotniuc, lovitura justiției prin demersul lui Eduard Harujen și alte cazuri sunt consecințele grave a încălcării principiilor statului democratic de către PAS, care au știrbit încrederea nu doar în justiție ci și în instituția UE.
Astfel încât încrederea din partea cetățenilor va fi aproape zero, indiferent de cât de tare n-ar fi declarațiile politice ale oficialilor europeni și cât de mari n-ar fi sumele creditelor promise.
Later edit: în acest moment au început perchezițiile (săptămânale) la sediul unui partid de opoziție, care au loc în cadrul dosarului privind finanțarea ilicită a formațiunii. Dar indiferent de ”probele” pe care le vor găsi, legalitate acestor acțiuni ca și încrederea în organele de drept deja este nulă.