Compania japoneză de utilități Kansai Electric Power Co. a confirmat marți că analizează un plan referitor la construirea primului nou reactor nuclear din Japonia, după dezastrul de la Fukushima din 2011, transmite Bloomberg.
Kansai Electric Power va relua studiile cu privire la un posibil nou reactor la centrala nucleară Mihama din prefectura Fukui, la vest de Tokyo, a informat marți compania regională de utilități într-un comunicat de presă.
Anunțul reprezintă cel mai important pas spre relansarea energiei atomice în Japonia, după catastrofa de la Fukushima, care a dus la închiderea reactoarelor nucleare. Guvernul de la Tokyo sprijină energia nucleară pentru a îndeplini preconizata creștere a cererii de electricitate ca urmare a avansului Inteligenței Artificiale în următorul deceniu. În plus, atitudinea opiniei publice față de energia nucleară a devenit mai favorabilă.
„Energia nucleară ar trebui să continue să fie utilizată în viitor. Într-o țară precum Japonia, care nu dispune de resurse naturale, întrebarea cheie este cum putem continua să furnizăm energie, în special dacă vrem să susținem creșterea noilor industrii”, a declarat președintele companiei Kansai Electric, Nozomu Mori, citat de Agerpres.
Planurile firmei Kansai Electric, care au fost dezvăluite anterior în media locală, au impulsionat cotația acțiunilor companiei la redeschiderea burselor în ziua marți, după o sărbătoare publică.
Chiar dacă există mai multe modele de reactoare disponibile, noul model de reactor SRZ-1200 al companiei Mitsubishi Heavy este cea mai „realistă” opțiune, a spus directorul de inginerie de la Kansai Electric, Hiroaki Kitaura, la o conferință de presă organizată marți la Tokyo. Acesta a adăugat că firma va efectua studii la centrala nucleară de la Mihama pentru o posibilă înlocuire a unității 1 de la această centrală, care urmează să fie dezafectată. Studiile ar urma să dureze „mai mulți ani”, a explicat Kitaura, adăugând că nu a fost decisă încă data la care vor începe studiile.
Renașterea energiei nucleare în Japonia, după Fukushima, a fost un proces îndelungat. Mai puțin de jumătate dintre cele 33 de reactoare nucleare care sunt operaționale în Japonia au fost repornite până acum, din cauza verificărilor și îmbunătățirilor cerute de organismele de reglementare, precum și a opoziției comunităților locale.
În afara Japoniei, renașterea energiei nucleare a început de mai mulți ani, pe măsură ce guvernele i companiile, în special din sectorul tehnologiei, caută modalități prin care să își atingă obiectivele din domeniul energiei nucleare.
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!