Italia a trimis luni un prim grup de migranți în Albania, marcând începutul unui plan controversat de procesare a solicitărilor de azil în străinătate. Conform unei surse citate de Reuters și AFP, aceasta este prima măsură dintr-un acord istoric între un stat al Uniunii Europene și unul din afara acesteia pentru redirecționarea migranților.
Guvernul condus de Giorgia Meloni a construit două centre de recepție în Albania, având ca scop descurajarea sosirilor ilegale. Sursa anonimă a menționat că nava Libra a pornit din apropiere de insula Lampedusa, transportând un număr neprecizat de migranți salvați recent pe mare. Este important de subliniat că aceștia sunt doar bărbați proveniți dintr-o listă de țări considerate sigure de Italia.
Pe lista actuală a Italiei se află 21 de state, incluzând Bangladesh, Egipt, Cote D’Ivoire și Tunisia, numărul acestora crescând recent de la 15. Anul trecut, Italia a primit 56.588 de migranți doar din aceste țări.
Acordul cu Albania
Conform acordului cu Albania, anual se pot trimite până la 36.000 de migranți din statele de pe lista celor sigure, limitând drastic posibilitatea acestora de a obține azil. Migranții trimiși de Italia în Albania vor fi transferați la centrul de înregistrare situat în portul Shëngjin, iar apoi la cel din fosta bază militară Gjadër, unde vor aștepta să afle dacă cererea lor de azil este acceptată.
În cadrul acestui centru, migranții vor fi găzduiți în facilități din prefabricate de 12 mp, fiind înconjurați de ziduri înalte și supravegheați de camere de luat vederi și poliție. Tot ceea ce se întâmplă în incinta centrului este responsabilitatea autorităților italiene, în timp ce securitatea externă este asigurată de forțele de securitate albaneze. Procesarea cererilor de azil ar putea dura până la patru săptămâni, iar pentru cei căror cereri vor fi respinse, au fost amenajate celule.
Peste 300 de soldați, medici și judecători italieni sunt implicați în această operațiune. Acordul, semnat în noiembrie 2023 de Giorgia Meloni și de omologul său albanez, Edi Rama, a fost aspru criticat de organizațiile non-guvernamentale pentru drepturile omului.
Italia și Ungaria propun extinderea acestui principiu la scară europeană prin crearea unor „hub-uri de returnare”, centre în care migranții ilegali ar fi retrimiși în țări din afara Uniunii Europene. O propunere în acest sens va fi discutată la summitul european de joi și vineri de la Bruxelles.