Autoritățile din Irlanda și Republica Moldova discută semnarea unor acorduri în mai multe domenii: de protecție socială, privind conversiunea permiselor de conducere, liberalizarea roamingului, recunoașterea diplomelor, protecția reciprocă a investițiilor etc., a anunțat vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și al integrării europene, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul afacerilor externe și al apărării al Irlandei, Simon Coveney, care efectuează o vizită la Chișinău la 20 iulie, transmite IPN.
Nicu Popescu a menționat că vizita lui Simon Coveney la Chișinău este una istorică – este prima dată pentru ultimii 19 ani când un ministru de externe irlandez vizitează Republica Moldova și Irlanda este prima țară membră a UE al cărei oficial vine la Chișinău după ce Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat de aderare. Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova va fi creat un grup parlamentar de prietenie moldo-irlandez.
Republica Moldova are mult de lucru la capitolul aderare europeană, e vorba de îmbunătățirea economiei, lupta cu corupția, creșterea prosperității, consolidarea democrației, și toate acestea pot fi făcute împreună cu partenerii noștri europeni, a subliniat ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova.
Impactul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei este un alt subiect pe care miniștrii de externe din Irlanda și Moldova l-au discutat la Chișinău, iar în acest sens Nicu Popescu a precizat că pe teritoriul Republicii Moldova au rămas 78 de mii de cetățeni ucraineni.
Simon Coveney a spus că Irlanda va oferi suport pentru gestionarea crizei refugiaților. Agresiunea și brutalitatea Rusiei aduce prejudicii continentului european. Până acum, 42 de mii de refugiați ucraineni au ajuns în Irlanda.
Simon Coveney a mai spus că Irlanda este un mare susținător al Republicii Moldova și va continua să susțină țara în procesul de integrare europeană. Abia aștept ca Chișinăul să devină o capitală europeană, așa cum este Dublin, a adăugat Simon Coveney.
Potrivit diplomatului, în Irlanda s-a afla circa 40 de mii de cetățeni moldoveni.