Experții avertizează asupra potențialului Iranului de a lansa un atac devastator asupra Israelului.
Experții în război au avertizat că Iranul poate folosi „atacul eșuat” asupra Israelului pentru a învăța și a planifica unul mai eficient.
„Atacul a ajutat probabil Iranul să identifice punctele forte și punctele slabe relative ale sistemului de apărare aeriană israelian”, au declarat analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul la Washington, într-un raport din 14 aprilie.
Analiștii ISW, Brian Carter și Frederick Kagan, au susținut că „iranienii vor învăța lecții din acest atac și vor lucra pentru a-și îmbunătăți abilitățile de a penetra apărarea israeliană în timp, așa cum au făcut rușii în seriile de atacuri repetate împotriva Ucrainei”.
Lecțiile Iranului pentru următoarea mare lovitură
La 13 aprilie, Iranul a lansat aproximativ 150 de rachete și 170 de drone asupra Israelului ca răspuns la atacul israelian asupra unei clădiri a consulatului iranian din Siria la începutul acestei luni, care a ucis mai mulți oficiali, escaladând un război din umbră care durează de ani de zile.
Rachetele și dronele iraniene au fost în marea lor majoritate interceptate de Israel, de țările vecine și de forțele aliate. Cu toate acestea, experții spun că acest atac ar putea oferi Iranului lecții pentru următoarea sa mare lovitură.
Deși multe dintre rachetele și dronele iraniene au fost interceptate, numărul de arme care au reușit să treacă de apărarea Israelului este suficient de important pentru a ne îngrijora, spun experții citați de Insider.
În viitor, dacă Iranul învață din victoriile și pierderile sale, aceste arme „ar putea provoca victime civile semnificative și daune infrastructurii civile, inclusiv porturilor și energiei”.
„Loviturile rusești asupra Ucrainei au demonstrat că până și un număr mic de lovituri precise împotriva nodurilor cheie din infrastructura energetică sau de altă natură poate provoca efecte disproporționate. Israelul și partenerii săi nu ar trebui să iasă din această apărare de succes cu un sentiment de mulțumire”, a declarat ISW.
Analiștii ISW au explicat că strategia Iranului este, în unele privințe, similară cu tacticile Rusiei care vizează Ucraina. Dronele și rachetele de croazieră ale Iranului au fost lansate mai devreme pentru a lovi sistemul aerian de apărare al Israelului în același timp cu rachetele balistice.
„Rușii au folosit o astfel de abordare împotriva Ucrainei în repetate rânduri. Scopul unui astfel de pachet este ca rachetele de croazieră mai lente și dronele să distragă atenția și să copleșească apărarea aeriană pentru a permite rachetelor balistice, care sunt mult mai greu de doborât, să ajungă la ținte”, se arată în raportul ISW.
Având în vedere că Iranul oglindește strategia partenerului său, experții au declarat că ar putea raporta Rusiei concluziile sale în urma atacului și ar putea ajuta la informarea armatei ruse cu privire la modul în care poate contesta mai bine sistemele de apărare pe care NATO și SUA le-au furnizat Ucrainei.
Experții mai susțin că înrăutățirea conflictului dintre Iran și Israel ar putea afecta și relația Rusiei cu Iranul, deoarece Moscova ar putea să nu fie în măsură să sprijine în mod adecvat Teheranul, care, de asemenea, nu ar putea oferi același nivel de sprijin ca până acum dacă s-ar afla într-un război mai amplu.