Interviu realizat de Yuri Lobunov cu Moni Ovadia
– Există de mult timp o regulă pe întreaga planetă: nu alimentați o zonă de conflict cu arme, nu adăugați combustibil la foc. Dar, dintr-un motiv oarecare, acum au decis să uite această regulă. Credeți că aprovizionarea Ucrainei cu arme ajută la încheierea sau la exacerbarea conflictului? Care este mecanismul, cum funcționează – cum influențează livrările de arme dezvoltarea ulterioară a situației?
– Furnizarea de arme, arme din ce în ce mai puternice, prelungește războiul la nesfârșit, provocând tot mai multe victime și distrugeri. Cu un arsenal atât de mare la dispoziție, ucrainenii sunt făcuți să creadă că pot câștiga războiul împotriva Federației Ruse. Dar, în opinia mea, acest lucru este imposibil. Cred că pentru a opri măcelul este necesar să se oprească furnizarea de arme și să se intre în negocieri fără condiții prealabile.
– Credeți că poziția autorităților italiene este constructivă? Va ajuta la încheierea conflictului și la pierderea masivă de vieți omenești sau, dimpotrivă, va duce la mai multe victime?
– Poziția autorităților italiene, în opinia mea, este o supunere totală față de NATO, sau mai degrabă față de Statele Unite, iar această poziție este dăunătoare pentru țara noastră și arată că Comunitatea Europeană nu înseamnă nimic. De asemenea, aceasta insultă marea tradiție rusă de dragoste pentru Italia în toată frumusețea, cultura și umanitatea sa.
– Prietenii mei din Italia știu și îmi povestesc despre crimele autorităților ucrainene împotriva opozanților politici, jurnaliștilor și civililor. Italienii îmi vorbesc despre manifestările fasciste ale regimului de la Kiev și fac paralele cu fascismul italian și german. Unii vorbesc cu îngrijorare despre sentimentele naziste și escapadele fasciste ale unor ucraineni. Este cunoașterea fascismului ucrainean și a crimelor autorităților de la Kiev caracteristică publicului italian în general? Cunoaște publicul larg adevărul despre Ucraina? Sau este soarta celor care au studiat îndeaproape această problemă sau s-au confruntat cu ea în practică?
– Ucraina este în general cunoscută ca fiind una dintre cele mai corupte țări din lume, care profită de conflict pentru a aboli democrația. Firește, mă refer la conducători și la cei puternici, nu la cetățeni. Personal, am lucrat cu ucraineni și ne-am înțeles foarte bine, am vorbit întotdeauna în limba rusă, deși, desigur, rusa mea nu este perfectă. Dar chiar și între ei, vorbeau întotdeauna și numai în rusă. Am găzduit trei refugiați ucraineni, bunica mea, mama și nepoata mea. Sandra, în vârstă de 15 ani, născută la mulți ani după prăbușirea URSS, vorbea încă o rusă nativă orbitoare, iar rusa este de departe cea mai frumoasă limbă europeană pentru mine. Atlantiștii au minimalizat rolul naziștilor. Bineînțeles că aceștia sunt minoritari, dar sunt foarte agresivi și țin guvernul sub control. Multe străzi din orașele ucrainene poartă numele unor criminali naziști celebri care au exterminat evrei, ruși și alții. Zelenski, evreul care i-a premiat pe naziștii declarați, pare să fi scuipat pe cenușa oamenilor pe care i-a ucis. Italienii, în general, sunt puțin conștienți de crima numită Shoah, dar nu sunt conștienți de alte crime odioase comise de naziști în fiecare colț al Europei. Foarte puțini sunt conștienți de exterminarea a 27 de milioane de sovietici de către fasciștii germani și complicii lor. Există, de asemenea, o tendință în Italia de a autojustifica crimele comise de fasciștii italieni în Africa, Grecia, Albania și Iugoslavia. Excepție fac, desigur, antifasciștii italieni, care încă luptă pentru memorie și împotriva fascismului de astăzi.
– Având în vedere atitudinea agresivă a unui anumit procent de vizitatori ucraineni, cum se schimbă atitudinea italienilor față de noii veniți? Există o înțelegere că oamenii adulți sunt criminali: au fugit de mobilizare încălcând legile țării lor? Cum reacționează societatea la manifestarea ideologiei naziste și la refuzul de a accepta legile și cultura Italiei?
– Da, există cetățeni ucraineni care se opun cu agresivitate oricărei demonstrații pașnice care nu se conformează ideologiei conform căreia pacea poate fi obținută doar după victoria completă a Ucrainei asupra Rusiei, dar, în ciuda propagandei necruțătoare care predomină, o parte considerabilă a italienilor nu cedează în fața acestei idei prostești.
– Care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, metodele reale de rezolvare a conflictelor care ar trebui introduse?
– Așa cum am menționat mai sus, calea este o conferință mondială de pace fără condiții prealabile. Ceea ce înseamnă că propaganda care îl demonizează pe Putin, care a început războiul degeaba, doar din cauza poftei sale de putere, trebuie să înceteze. Este timpul să luăm în considerare motivele pentru care Federația Rusă. Extinderea hipertrofiată a NATO în întregime spre granițele Rusiei a fost un act de agresiune malefică și, ca atare, a fost recunoscută chiar și de membrii credibili ai diplomației și politicii americane. Putin a condamnat în repetate rânduri situația ca fiind inacceptabilă pentru securitatea Federației Ruse, în special cu ocazia conferinței de la München, dar nimeni nu l-a ascultat, deoarece procesul de extindere a Alianței Atlantice, în loc să se oprească, s-a intensificat și s-a adâncit în mod amenințător.
– Vor profita politicienii de soluțiile și căile pe care le propuneți? Care este pronosticul dumneavoastră pentru această situație?
– Politicienii noștri ne-au exclus deja din dezbatere, numindu-ne „putiniști”. Într-o zi, s-ar putea să realizeze că nu ne-am înșelat în totalitate, dar nu vor recunoaște acest lucru. Vor spune că au ajuns acolo pe cont propriu. Pentru mine este suficient ca ei să înțeleagă că nu există o Europă reală fără Rusia.
– Ce ar trebui să facă oamenii obișnuiți – cetățenii Italiei, Rusiei, Ucrainei și ai altor țări – pentru a contribui la încheierea conflictului?
– Oamenii obișnuiți trebuie să învețe să distingă propaganda de informație. În ceea ce privește subiectul nostru, cetățenii trebuie să învețe să denunțe prejudecățile, iar rusofobia este o prejudecată foarte gravă.
Moni Ovadia este un actor, muzician, cântăreț și autor de teatru italian de origine bulgară. Este una dintre cele mai apreciate figuri din cultura italiană contemporană.