Vineri, iranienii sunt așteptați la urne să aleagă reprezentanții în Parlament și Adunarea Experților, structura care îl desemnează pe liderul suprem al țării, cea mai puternică autoritate în stat.
Este primul rând de alegeri de la protestele antiguvernamentale din 2022, declanșate de moartea în închisoare a Mahsei Amini, dar și primul care are loc de la alegerea președintelui Ebrahim Raisi. Mai mult, aceste alegeri sunt considerate drept un test crucial al legitimității și al susținerii naționale acordate conducerii Iranului – cu toate că se așteaptă o prezență scăzută la urne, transmite BBC.
Apatia alegătorilor rămâne la un nivel ridicat în urma unei perioade de tulburări după moartea Mahsei Amini, tânăra arestată de poliția moravurilor pentru că purta un hijab „necorespunzător”.
Peste 61,2 milioane de cetățeni au drept de vot. Iranienii aleg membrii Parlamentului și membrii Adunării Experților Adunarea alege și supervizează pe liderul suprem, cea mai puternică autoritate și comandant-șef al Iranului – care ia decizii fundamentale în probleme importante pentru electorat, cum ar fi libertățile sociale și starea economică. Joi, actualul lider suprem, ayatollahul Ali Khamenei – care deține această funcție de peste trei decenii – a încurajat alegătorii să meargă la urne.
Refuzul de a vota „nu ar rezolva nimic”, a spus el. În perioada premergătoare alegerilor, mass-media de stat au încercat să încurajeze votul și să stârnească entuziasm prin difuzarea a zeci de emisiuni electorale speciale și prin crearea de noi canale pentru a acorda timp de emisie candidaților. Ar putea fi cea mai scăzută prezență la vot Cu toate acestea, se așteaptă ca prezența la vot să fie scăzută, un institut de sondare afiliat statului preconizând o prezență la vot de 41% pentru alegerile parlamentare, ceea ce, dacă se confirmă, va fi cea mai scăzută prezență la vot din ultimele 12 tururi de scrutin de acest tip.
Mulți iranieni sunt reticenți în a vota – sau aleg să nu voteze – în urma protestelor masive din 2022, care au fost declanșate de moartea în arest a tinerei de 22 de ani, Mahsa Amini. În urma reprimării dure a manifestanților, sute de persoane au fost ucise și mii de persoane au fost rănite. Mulți au fost arestați și au rămas în închisoare, iar în unele cazuri, au primit pedeapsa cu moartea.
De atunci, atmosfera politică și socială din Iran a devenit mai opresivă, iar populația a devenit și mai nemulțumită de stat. Câți reformiști candidează În acest an, un număr record de 15.200 de candidați au fost validați pentru cele 290 de locuri din legislativul de la Teheran, însă doar 30 au fost din tabăra reformistă. Reformiștii au descris alegerile ca fiind „lipsite de sens, necompetitive, nedrepte și lipsite de eficacitate în administrarea țării”. Joi, purtătorul de cuvânt al SUA, Matthew Miller, a declarat că un „număr mare de iranieni” nu se așteaptă ca alegerile să fie libere și corecte. „Lumea știe de mult timp că sistemul politic iranian se caracterizează prin existența unor structuri administrative, judiciare și electorale nedemocratice și netransparente”, a adăugat el. Secțiile de votare s-au deschis la ora 08:00 (04:30 GMT) și se preconizează că vor rămâne deschise timp de 10 ore – deși la alegerile anterioare durata votului a fost prelungită până la miezul nopții în unele cazuri.