Președintele Parlamentului, Igor Grosu a efectuat o vizită de lucru ieri, 19 iunie, în raionul Strășeni. Oficialul a discutat cu primarii, reprezentanții serviciilor publice desconcentrate și antreprenorii din raion.
Igor Grosu a îndemnat autoritățile publice locale să-și unească forțele cu autoritățile centrale pentru a crea un viitor mai bun și sigur pentru oameni.
„Aderarea la Uniunea Europeană este calea noastră de dezvoltare. De aceea este foarte important ca în fiecare localitate să se vorbească despre proiectele realizate cu ajutorul partenerilor de dezvoltare, a guvernului și a comunității”, a menționat șeful Legislativului.
Igor Grosu a remarcat că în raionul Strășeni, în ultimii ani, sunt zeci de exemple de utilizare a fondurilor europene pentru construcția drumurilor, modernizării școlilor și grădinițelor, asigurării cu apă și canalizare a mii de gospodării, iluminarea unor sate întregi sau amenajarea locurilor de distracții.
Spre exemplu în satul Codreanca s-au construit trei terenuri noi de joacă și sport, dotate cu echipamente moderne, în valoare de peste 2 milioane de lei prin programul „Satul European”.
În total, potrivit unui comunicat al Parlamentului, în raionul Strășeni au fost realizate peste 50 de proiecte. Pentru anul 2024 sunt planificate noi proiecte, fiind alocate peste 55 milioane de lei pentru reabilitarea drumurilor regionale de tip G din raion.
„Aceste proiecte de modernizare trebuie să continue și noi vom munci pentru a aduce Europa în fiecare localitate”, a spus Președintele Parlamentului.
Președintele Parlamentului a discutat și cu locuitorii satului Sireț.
În acest sat, doar în ultimi doi ani, prin programul național „Satul European”, au fost conectate la apă și canalizare primele 350 de gospodării, însemnând peste 2.000 de locuitori. De asemenea, a fost construit un drum european pentru ca oamenii din Sireți să aibă acces rapid la drumul național Criva – Bălți – Chișinău – Tiraspol – Cuciurgan și s-a extins rețeaua de iluminat public pentru 250 de gospodării casnice.
La Strășeni, Igor Grosu a discutat și cu unii antreprenori care au revenit din străinătate și au lansat afaceri de succes, datorită unor proiecte interguvernamentale. Este vorba despre exportul fructelor, în special cireșe, caise și prune, pe piețele europene, dar și creșterea bovinelor pentru lapte.