Mai mulți hackeri nord-coreeni au desfășurat o campanie globală de spionaj cibernetic pentru a încerca să fure secrete militare clasificate cu scopul de a sprijini programul de arme nucleare interzis al Phenianului, au declarat joi Statele Unite, Marea Britanie și Coreea de Sud într-un aviz comun.
Hackerii, denumiți Anadriel sau APT45 de către cercetătorii în domeniul securității cibernetice, au vizat sisteme informatice cu o mare varietate de firme de apărare sau de inginerie, inclusiv producători de tancuri, submarine, vase navale, avioane de luptă și sisteme de rachete și radar, se arată în aviz, potrivit Reuters, informează News.ro.
„Agenţiile creatoare spun că grupul şi tehnicile cibernetice rămîn o ameninţare continuă la adresa diferitelor sectoare industriale din întreaga lume, dar fără a se limita la entităţile din ţările lor, precum şi din Japonia şi India”, se arată în aviz. Avizul a fost autorizat de Biroul Federal de Investigaţii (FBI) al SUA, Agenţia Naţională de Securitate (NSA) şi agenţiile cibernetice ale SUA, Centrul Naţional de Securitate Cibernetică (NCSC) al Marii Britanii şi Serviciul Naţional de Informaţii (NIS) al Coreei de Sud, transmite Digi24.
„Operaţiunea globală de spionaj cibernetic pe care am expus-o astăzi arată pînă unde sînt dispuşi să meargă actorii sponsorizaţi de statul RPDC pentru a-şi urmări programele militare şi nucleare”, a declarat Paul Chichester de la NCSC, parte a agenţiei de spionaj britanice GCHQ.
FBI a emis, de asemenea, un mandat de arestare pentru unul dintre presupuşii hackeri nord-coreeni şi a oferit o recompensă de pînă la 10 milioane de dolari pentru informaţii care ar conduce la arestarea acestuia. Acesta a fost acuzat de piraterie informatică şi spălare de bani, conform unei notificări încărcate joi pe site-ul FBI cu persoane „Most Wanted” (cele mai căutate persoane care au săvîrțit infracțiuni).
Coreea de Nord are o lungă istorie de utilizare a unor echipe de hackeri sub acoperire pentru a fura informaţii militare sensibile. În luna august a anului trecut, Reuters a relatat, în exclusivitate, că un grup de elită de hackeri nord-coreeni a reuşit să pătrundă în sistemele NPO Mashinostroienia, un birou de proiectare a rachetelor cu sediul în Reutov, un orăşel de la periferia Moscovei.
La fel ca în cazul acelei spargeri, APT45, care face parte din agenţia nord-coreeană de informaţii, a folosit tehnici obişnuite de phishing şi exploatări informatice pentru a păcăli funcţionarii din cadrul firmelor vizate să le ofere acces la sistemele lor informatice interne, se arată în avizul de joi al celor trei aliaţi.