Guvernul Republicii Moldova va lua măsuri suplimentare pentru a ajuta cetățenii și unele companii din țară să treacă peste criza energetică. Anunțul a fost făcut de către premierul Dorin Recean la debutul ședinței de astăzi.
„O să-l rog pe ministrul Muncii, Alexei Buzu, imediat ce ANRE va decide asupra noilor tarife, să venim cu calculele și cu măsurile suplementare de susținere a cetățenilor, în așa fel încât să avem grijă să diminuăm din impactul creșterii corespunzătoare”, a declarat Recean.
„La fel și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării să identificăm acele companii pe care Guvernul le va susține. Mă refer, în primul rând, la companiile care produc produse alimentare și, la fel, companiile competitivitatea cărora poate să fie afectată în rezultatul creșterii tarifelor la energie electrică. Îi vom susține în două moduri. Primul este compensarea parțială a creșterii acestor cheltuieli pentru o perioadă limitată, între trei și șase luni, în paralel cu subvenționarea investiților în eficiență energetică, în așa fel încât aceste măsuri să producă și sustenabilitatea”, a adăugat premierul.
Amintim că joi, 26 decembrie, Termoelectrica, cel mai mare furnizor de agent termic din R. Moldova, a cerut majorarea tarifului pentru căldură pentru consumatorii din Chișinău. Astfel, noul tarif ar putea fi 2.564 de lei/Gcal, cu 740 de lei mai mult decât în prezent. O solicitare în acest sens a fost expediată către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), care a supus-o astăzi consultărilor publice.
Și energia electrică produsă de Termoelectrica ar putea să se scumpească cu 1,20 lei per kWh și va costa 3,20.
De asemenea, și CET-Nord solicită un tarif mai mare pentru consumatorii din Bălți. Aceștia ar urma să plătească 2.612 lei/gigacalorie (fără TVA), cu 793 de lei mai mult decât în prezent. Ședința ANRE este programată pentru vineri, 27 decembrie.