Întrebat care au fost motivele care au stat la baza deciziei de a nu mai oferi compensații la energie în facturi, ci pe carduri bancare sau la Poștă, ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu a declarat că „experiența”, adică circa 40% din suma compensațiilor oferite anul trecut, ar fi arătat că este „cea mai eficientă metodă”.
Cetățenii care vor solicita compensații pentru energie și le vor fi acordate, dar nu vor indica un cont bancar unde să primească banii, vor trebui să ridice suma de la poștă sau o vor recepționa pe cardul social, dacă dețin unul. Precizarea a fost făcută de secretara de stat a Ministerului Muncii Corina Ajder în cadrul conferinței de lansare a programului guvernamental de compensații la energie pentru sezonul rece 2024-2025.
„Anul trecut, aproximativ 40% din bugetul pentru compensații l-am dat direct monetar. Când ai peste 12 furnizori de energie, cu procese interne de facturare, este o muncă foarte complicată, un calendar foarte îngust ca să ne asigurăm că avem toată diligență când oferim compensațiile în factură. Experiența noastră pe alte programe și experiența altor țări arată că, pe termen mediu, tranziția la plata monetară este cea mai eficientă. Noi putem să controlăm și este mai simplu de administrat din perspectiva Ministerului. APRA (Ajutorul pentru perioada rece a anului) era un program în care era o compensație monetară.
Compensațiile se vor oferi prin următoarele metode:
1.Cont bancar social – pentru cei care primesc alte beneficii sociale (pensie, indemnizație de maternitate sau pentru îngrijirea copilului);
2.Cont bancar personal – dacă în cerere s-a indicat un IBAN valid;
3.Oficiile poștale – pentru cei care nu folosesc un cont bancar.
În premieră, nu vom avea categorii de vulnerabilitate. Valoarea compensației se va calcula individual prin sistemul „Vulnerabilitatea Energetică”, în funcție de veniturile familiei, numărul membrilor și sursa principală de încălzire (gaz, energie termică, electricitate sau combustibil solid). Astfel, gospodăriile cu venituri mici vor beneficia de un sprijin mai bine direcționat, iar beneficiarii de compensații vor plăti mai puțin sau ca și anul trecut pentru același consum mediu de energie.
Amintim că Sergiu Tofilat, expert în energetică, își exprimă nemulțumirea față de această decizie, punând la îndoială raționamentul din spatele ei, constatând că noul sistem de acordare a compensațiilor la căldură, care va fi realizat în numerar sau pe card, ridică multe semne de întrebare. În trecut, banii erau direcționați direct către întreprinderi, iar consumatorii primeau facturi cu reducerea inclusă.