Guvernanții spun repetat nu solicitărilor agricultorilor de a reduce accizele la motorină și taxa pe valoarea adăugată. Deputatul PAS, Dan Perciun, președintele comisiei protecție socială, sănătate și familie, a declarat, la NTV Moldova, că dacă vor fi micșorate aceste impozite, atunci va fi nevoie să se renunțe la indexarea pensiilor sau creșterea salariilor.
”Da, noi putem să discutăm, de exemplu, despre reducerea accizelor, dar reducerea accizelor înseamnă bani la bugetul de stat mai puțini, pe care noi nu putem după asta să-i folosim țintit în susținerea transportatorilor, agricultorilor și pentru politici sociale. Trebuie să înțelegem că, dacă tăiem o sursă de venit în bugetul de stat, nu vom avea programe de susținere pentru transportatori, pentru agricultori, ceea ce trebuie făcut și toată lumea despre asta vorbește și noi asta o să facem, și pentru cetățeni: fie că vorbim de pensii indexate, de ajutor social, sau majorări salariale. Toate lucrurile acestea necesită venituri la bugetul de stat”, a spus deputatul.
Același lucru l-a spus, anterior, și ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi. Funcționarul a menționat că Guvernul nu poate reduce accizele sau TVA-ul, pentru că aceasta automat ar însemna micșorarea cheltuielilor pentru alte programe prevăzute în buget.
Premierul Natalia Gavrilița a vorbit în câteva rânduri că Guvernul nu va onora revendicarea agricultorilor de a reduce accizele, pentru că aceasta ar însemna lipsa banilor pentru salarii și pensii.
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a promis că Guvernul va elabora un mecanism de compensare pentru agricultori, dar nu a precizat când acesta va fi pus în practică.
Pe de altă parte, agricultorii au declarat că nu mai cred în promisiunile Guvernului. Directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, Vasile Mârzenco, a menționat în cadrul unor dezbateri publice că directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, Vasile Mârzenco, Guvernul nu este gata să ajute agricultorii în situația de criză amplificată de majorările excesive la carburanți. În opinia lui Mârzenco, toate promisiunile guvernanților nu fac decât să tagă de timp, pe care agricultorii nu-l mai au, deoarece ei trebuie să înceapă lucrările de primăvară.
Agricultorii au solicitat de la Guvern compensarea accizelor la procurarea motorinei și până la 50% din costul îngrășămintelor, dar și a semințelor. Aceștia au atenționat guvernanții că, majorările din ultima perioadă îi pun în situația să reducă suprafețele terenurilor agricole.
Amintim, deputații PSRM au înregistrat, în Parlament, o inițiativă legislativă care prevede alocarea din bugetul de stat a sumei de 447 de milioane de lei pentru restituirea accizelor la motorină pentru producătorii agricoli. Totodată, opoziția a anunțat despre elaborarea unei inițiative prin care se propune reducerea cu 50 la sută a accizelor la produsele petroliere și scutirea temporară de TVA. Potrivit estimărilor specialiștilor, cele două relaxări cumulate vor permite reducerea prețului cu aproximativ 6-7 lei pentru un litru de benzină și motorină.