Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a venit cu o reacție, după ce o companie din Rusia, aflată sub sancțiuni internaționale, a fost desemnată câștigătoare în cadrul unei licitații pentru procurarea a circa 800 de anvelope pentru mașinile de serviciu din parcul Inspectoratului General al Poliției (IGP).
Șeful Legislativului, tot el lider al partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) a calificat situația drept una „regretabilă”, iar intenția Chișinăului de a procura anvelope din Rusia, în contextul politic regional – „o gafă”.
„Cred că domnul ministru de Interne trebuie să dea mai multe explicații. Evident că nu este bine deloc. Eu înțeleg că criteriul prețului este determinant, cel mai mic preț, dar comisia de licitați trebuie să se uite multiaspectual, la toate aspectele, inclusiv în contextul războiului Rusiei în Ucraina, a alinierii noastre la majoritatea sancțiunilor. S-a gafat. Au gafat cei care au evaluat. Să fie o lecție de învățământ pentru toate instituțiile publice care desfășoară achiziții publice, or noi suntem acum într-un context politic cu totul altul. Nu suntem ca până în 2022, de aceea trebuie să te uiți de unde vin aceste produse. (…) Trebuie să fim atenți, scuza că nu am avut experiență în raport cu aplicarea sancțiunilor nu funcționează. Nimeni nu a avut experiența asta, de aceea trebuie să fim vigilenți și din mers să învățăm”, a declarat Igor Grosu în cadrul emisiunii „Secretele puterii”, de la Jurnal TV.
Igor Grosu a declarat că subiectul va fi discutat și la nivel de Parlament. Speakerul a admis că formațiunea PAS ar putea să propună unele modificări legislative, care să prevină astfel de situații pe viitor.
„Vă promit, voi avea o discuție în Parlament cu colegii, la fracțiune vom discuta, să vedem care ar fi acele filtre, intervenții în care să anticipăm situații de acestea regretabile”, a conchis președintele Parlamentului.
IGP a lansat în luna martie curent o licitație în vederea achiziționării a aproximativ 800 de anvelope de vară, de diferite dimensiuni, pentru automobilele din dotare.
Potrivit Jurnal TV, cinci companii au depus oferte, iar câștigătoare a fost desemnată compania „Eximotor”, care urma să livreze cele 736 de anvelope contra unei sume de 912.600 de lei. Compania a indicat în oferta sa pneuri „Cordiant”, produse în Rusia.
Potrivit sursei citate, acest brand de anvelope aparține companiei petrochimice „Sibur”, supusă sancțiunilor internaționale, europene și americane. Mai mult, scrie sursa citată, „Sibur” este deținută de oligarhii Leonid Mikhelson și Ghenadi Timcenko, doi dintre cei mai bogați ruși, care ar fi în relații foarte apropiate cu Vladimir Putin. Atât Mikhelson, cât și Timcenko, sunt și ei supuși sancțiunilor internaționale.
La licitație au mai participat alte patru companii, a căror oferte au fost însă respinse, deoarece prețurile propuse au fost mai mari.
„S-au făcut niște interpelări la autoritățile de profil ca să ne dea în scris informații pentru a avea certitudinea că aceste companii sunt sub sancțiuni internaționale și dacă vom avea aceste confirmări vom întreprinde măsurile necesare ca să nu admitem astfel de achiziții. Compania respectivă s-a clasat pe locul întâi în preț, dar asta nu înseamnă că ea va fi desemnată câștigătoare, în cazul în care se află sub sancțiuni”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, după ședința Guvernului, potrivit Jurnal TV.
De menționat că, potrivit datelor publicate pe site-ul e-licitații, rezultatele licitației au fost anulate pe data de 8 aprilie 2024. Motivul deciziei nu este evocat.