Funcționarii publici din Republica Moldova ar putea fi detașați la instituțiile Uniunii Europene pe o perioadă de până la doi ani. Cancelaria de Stat a pregătit un proiect de hotărâre de guvern în acest sens, dar nu a reușit să estimeze cheltuielile pe care ar avea de suportat bugetul public.
Proiectul se află în consultări publice până la data de 26 noiembrie. Acesta stabilește condițiile detașării funcționarilor din instituțiile de stat din R. Moldova la cele ale Uniunii Europene (UE), ca Parlamentul European sau Consiliul European.
În particular, ar putea pleca la studii angajații care activează de cel puțin un an la o instituție publică din Moldova. Aceștia pot pleca în UE doar cu avizul șefului lor și după ce vor parcurge o procedură de selecție. Durata detașării nu trebuie să depășească la doi ani, iar scopul ar fi „formarea și dezvoltarea profesională”.
Funcționarii care vor pleca în UE, numiți în proiect „experți naționali detașați”, își vor păstra salariile și alte plăți din R. Moldova, dar vor activa în interesul organismului UE care îi va găzdui. Totodată, ei pot obține diurne pentru călătorie și indemnizații pentru subzistență lunară și pentru concediu anual.
Cancelaria de Stat nu indică în proiect costurile pe care le va suporta bugetul de stat pentru detașări, spunând că „determinarea exactă a acestora este dificilă” pentru că funcționarii au salarii diferite. În schimb, autorii susțin că sumele ar fi „justificate prin creșterea profesionalismului” funcționarilor, care ar moderniza conform standardelor UE sectorul public din Moldova.