Fermierii din Republica Moldova se află într-o criză fără precedent, iar sprijinul din partea statului este insuficient. Declarațiile au fost făcute de fostul ministru al Agriculturii, Ion Sula, în cadrul emisiunii Actualitatea la Raport de la postul nostru de televiziune. Potrivit lui, pentru a evita falimentarea mai multor agricultori, autoritățile trebuie, în primul rând, să majoreze fondul de subvenționare.
ION SULA, fost ministru al Agriculturii: „Astăzi, pentru a satisface nevoile fermierilor și a putea să dezvoltăm și să atragem cu adevărat investiții în sector ar trebui ca fondul de subvenționare să fie minim de trei miliarde de lei, pentru că dacă ne uităm la structură și la inflația pe care am avut-o în ultimii cinci ani de zile, dacă o luăm cumulativ, este de aproape 60 la sută. Deci, practic putem să împărțim în jumătate acest fond, pentru că dacă un utilaj sau inputurile care erau folosite în agricultură, practic cu trei ani în urmă erau de două ori mai ieftini decât este acum.”
Acest lucru a fost confirmat și de fermierul din raionul Ungheni, Alexandru Brînză. Potrivit lui, în același timp, trebuie să fie modificată și metoda de acordare a sprijinului din partea statului.
ALEXANDRU BRÎNZĂ, fermier, raionul Ungheni: „Lumea nu cunoaște că aceste subvenții sunt post-investiționale. Nu au nimic în comun cu acel preț de cost care este la un produs sau necompetitivitatea noastră cu vecinii. Dacă să facem o comparație cu subvențiile pe care le au europenii, chiar și cu România. România ia în mediu vreo 176 de euro, dar în alte țări – peste 376, 380.”
O altă problemă cu care se confruntă fermierii, în special cei afectați de intemperiile din vara anului 2023, este alocarea din partea Guvernului a unui sprijin de 50 de milioane de lei care, de asemenea este insuficient și ar fi nevoie de o sumă mult mai impunătoare.
ION SULA, fost ministru al Agriculturii: „Este o sumă infimă. Deci, practic, din calculele pe care le-au făcut producătorii agricoli, undeva 400 de milioane de lei. Sigur, 400 de milioane de lei se putea de găsit, repet încă o dată, noi am avut cazuri în Republica Moldova când am mers la parteneri, atunci când au înghețat fructele pe copac. Atunci când a fost grindină. Atunci când a fost secetă. Eu vorbesc de o perioadă mai îndelungată. Am adus argumentele necesare și într-adevăr, banii respectivi au ajuns la producătorii agricoli din țară.”
La rândul său, Alexandru Brînză a subliniat că suma alocată nu va ajunge la toți agricultorii afectați.
ALEXANDRU BRÎNZĂ, fermier, raionul Ungheni: „Nu știu după care criterii sunt selectate numai două raioane de la sud și cei care au avut de suferit în urma calamităților din vara anului trecut. Cei cu livezile și atât. Cine a decis, a luat aceste criterii și cum se vor uita ceilalți care sunt în afară de raionul Cahul și Cantemir? Cum se vor uita cei care sunt în apropierea raionului. Spre exemplu Leova sau Taraclia care, iarăși, au avut de suferit.”
Amintim că, săptămâna trecută, Guvernul a alocat 50 milioane de lei, din Fondul de intervenție pentru a acorda ajutor financiar de urgență pentru fermierii afectați de unele calamități naturale, înregistrate în anul 2023. O decizie în acest a fost aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale. Potrivit autorităților, cei 405 agenți economici vizați, dețin acte de constatare a pagubelor. Dintre aceștia, 392 sunt crescători de porumb, iar alți 13 – sunt agricultori din nordul țării.