Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a publicat hotărârea în cauza fostului premier Vlad Filat împotriva Republicii Moldova. Curtea a decis, în unanimitate, că fostului premier nu i-a fost încălcată prezumția nevinovăției în cadrul ședinței Parlamentului din 2015, când i-a fost ridicată imunitatea parlamentară. Prin urmare, nu a avut loc violarea Articolului 6 § 2 din Convenție.
Cauza se referă la procedurile penale care, în 2016, s-au finalizat cu condamnarea Domnului Filat la 9 ani de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență.
„Din aceste motive, Curtea declară în unanimitate admisibilă plângerea în temeiul articolului 6 § 2 din Convenție, în partea sa, referitoare la declarațiile unor funcționari de stat în timpul ședinței Parlamentului din 15 octombrie 2015, iar restul cererii inadmisibile. CEDO hotărăște că nu a existat nicio încălcare a articolului 6 § 2 din Convenție”, este scris în hotărârea Curții.
Curtea a hotărât că nici declarațiile făcute de Procurorul General în ședința Parlamentului din 15 octombrie 2015, nici motivarea în demersul respective, care a fost citit în ședință de către spicherul Parlamentului nu au încălcat dreptul reclamantului de a fi prezumat nevinovat și astfel nu a avut loc violarea Articolului 6 § 2 din Convenție.
Amintim că Vlad Filat a ajuns după gratii la 15 octombrie 2015, iar până în 2019 s-a aflat în detenţie. În 2016, a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă în proporţii deosebit de mari și trafic de influență.
În timp ce își executa pedeapsa, Filat s-a adresat la CEDO, reclamând condițiile inumane de detenție din Penitenciarul nr. 13, dar și încălcarea dreptului la libertate și siguranță din cauza lipsei temeiurilor de aflare în arest preventiv pe perioada judecării cauzei sale sau încălcarea dreptului la viața privată.
Vlad Filat a pledat în tot acest timp nevinovat. Prin urmare, în data de 3 decembrie 2019, după mai bine de patru ani petrecuți după gratii, a fost eliberat din pușcărie. Pedeapsa i-a fost redusă cu 709 zile, prin două decizii, din 30 iulie şi 28 octombrie, de către Judecătoria Chişinău cu sediul Ciocana.