Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a subliniat dreptul fiecărui cetățean de a protesta, însă a insistat asupra necesității ca astfel de acțiuni să respecte cadrul legal. În contextul protestelor agricultorilor din centrul Chișinăului, Grosu a menționat că în prezent funcționează un grup de lucru pentru a ajuta fermierii în impas să evite insolvența. El a respins ideea că ar exista implicații politice în protestele agricultorilor și a solicitat ca aceștia să respecte legea și să evite orice incidente care ar putea destabiliza situația.
„Tot timpul este spațiu pentru dialog. Fiecare poate protesta. Este dreptul fiecăruia. Important este ca protestele să fie sincere și nu să fie plătite, așa cum organizează grupurile criminale. În cazul fermierilor, nu este cazul. Sunt oameni cu care noi am interacționat de-a lungul timpului și au dreptul să protesteze. Rugămintea este să o facă într-un cadru legal, cu respectarea regulilor”, a declarat Igor Grosu.
Președintele Parlamentului a menționat că primește zilnic date actualizate privind situația din domeniul agriculturii și se arată convins că instituțiile implicate în negocieri vor găsi soluții pentru a evita falimentul agricultorilor mici și mijlocii.
„Până în prezent, au fost debursate 1,813 miliarde de lei din banii alocați, iar în perioada următoare vor fi acordați peste 90 de milioane de lei agricultorilor. În total, un miliard 900 de milioane de lei. Cu privire la donația de motorină venită din partea României, sunt 1000-1500 de cereri și vor fi efectuate plăți în perioada următoare”, a adăugat Grosu.
Sute de fermieri din toate raioanele țării solicită Guvernului instituirea unui moratoriu până la 31 octombrie 2024, privind calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și procedurile de insolvență pentru producătorii de cereale și oleaginoase. De asemenea, ei cer ca suma de un miliard de lei din Fondul de Subvenționare pentru anul 2024 să fie repartizată fermierilor.