Maratonul negocierilor dintre Occident şi Rusia, purtate la Geneva, Bruxelles şi Viena, nu au dus la niciun rezultat concret. Cele două părţi au rămas pe poziţiile iniţiale , NATO respingând solicitările ruşilor de stopare a politicii uşilor deschise şi de redefinire a întregii arhitecturi de securitate în Europa. Este opinia directorului Institutului Inițiativelor de Pace și Conflictologie, Denis Denisov, din Federația Rusă, exprimată pentru Politics.MD.
În rezultatul negocierilor dintre SUA și Federația Rusă, părțile și-au atins scopurile propuse.
Federația Rusă a demostrat că este vazută drept un jucator mondial important în raport cu concurenții geopolitici mari. Fapt ce a determinat o agendă promptă și complexă a negocierilor cu SUA, dar și pe viitor, negocieri cu reprezentanții alianței nord-atlantice și negocieri cu cei de la OSCE, care au confirmat convingerea că pentru SUA a fost extrem de important sa implementeze acest format de negocieri, deoarece noua echipă din Departamentul de Stat, care se ocupă de direcția Rusiei, legată de spațiul ruso-european, consideră că astfel de mecanisme sunt cele mai eficiente pentru promovarea intereselor sale naționale în această regiune.
În primul rând acest lucru înseamnă că SUA intenționează, prin tărăgănarea procesului de negociere, să continue expansiunea NATO în regiune. Adică, pe fundalul negocierilor, va continua dezvoltarea infrastructurii Ucrainei în conformitate cu standardele NATO. Asemena tendințe pot fi observate și în Georgia.
Prima concluzie este că a fost obținut un rezultat de ambele părți.
În al doilea rând, cei care au așteptat o decizie sau un consens comun, au supraestimat oarecum așteptările, pentru că având în vedere ultimatumul acid impus de Federația Rusă, era extrem de naiv să credem că SUA sau NATO ar fi fost de acord cu acesta. Adevărul este că Federația Rusă are acum o gamă extrem de limitată de instrumente, abordări, mecanisme pentru a face lobby eficient pentru astfel de cereri dure ce țin de SUA și NATO.
A doua concluzie este că lipsa rezultatului s-a dovedit a fi un anumit rezultat în cadrul acestor negocieri.
În al treilea rand, SUA a declarat deja că negocierile ar trebui să continue. Federația Rusă spune însă că nu are sens.
Acum vom aștepta propunerile pe care colegii noștri occidentali au promis să le furnizeze, dar cred că este puțin probabil ca acestea să fie acceptabile pentru Federația Rusă. Și ca urmare, această tensiune va continua, nu se va termina cu război, deoarece în caz de război va fi unul global care poate distruge întreaga lume.
Dar va trebui să trăim într-o astfel de turbulență geopolitică pentru o perioadă suficientă de timp până când partidele vor întâmpina fie probleme la care se pot reorienta, fie vor putea găsi un compromis, ceea ce este puțin probabil.