Republica Moldova ar putea obține un preț avantajos de la Gazprom, dacă noile autorități de la Chișinău nu ar ignora dialogul cu Moscova. De această părere este analistul economic, Roman Chirca.
Expertul a declarat, într-un interviu pentru presa locală, că guvernarea PAS ar trebui să urmeze exemplul Germaniei, care în pofida mai multor dezacorduri geopolitice cu Moscova a reușit să creeze un format bilateral dinamic de cooperare economică.
”Germania are dispute serioase și dezacord cu Federația Rusă pe diferite teme geopolitice regionale, în același timp a reușit să construiască un format de cooperare economică destul de dinamic. De aceea, fie că guvernarea încă nu are formată o strategie de interacțiune cu Rusia, fiindcă altfel nu se explică de ce acest refuz și reticență de orice contact cu autoritățile ruse. (…) Este o cooperare tehnică, este o cooperare economică și dacă Republica Moldova ar putea să stea în acest format tehnic aceasta ar ușura și ar facilita multe negocieri în special în problema gazului, dar și în problema exportului de fructe în Rusia și multe alte domenii de cooperare mutuală”, a menționat expertul.
Chirca a reiterat că puterea de la Chișinău trebuie să înțeleagă că un dialog bazat pe anumiți parametri de cooperare va aduce doar beneficii cetățenilor Republicii Moldova.
”În Republica Moldova, odată cu venirea noii guvernări, deocamdată se exclude existența unor dialoguri formate de discuții mai largi. Acest lucru ar putea influența existența unui parteneriat nu neapărat strategic, dar cel puțin a unor relații bune și dinamice cu Federația Rusă, într-o perspectivă viitoare ar putea să formeze o atmosferă în care Republica Moldova ar fi putut avea un contract preferențial. Asta nu înseamnă cedarea anumitor poziții strategice, asta înseamnă existența unui dialog, stabilirea anumitor parametri de cooperare. Existența acestui dialog poate servi drept fundal în cazul în care s-ar putea obține un astfel de contract avantajos”, a spus analistul.
Expertul mai notează că dacă se va accepta majorarea tarifului pentru consumatorul final cu 35%, atunci cei mai afectați vor din pensionarii și familiile vulnerabile.
”Asta ar însemna 2 lei creștere în tarif. Doi lei la consumul lunar mediu de circa 30 de metri cubi ar însemna 60 de lei. Pentru păturile socialmente vulnerabile orice scumpire, mai ales că ar veni în lanț cu alte scumpiri, va fi o povară suplimentară, ar reduce din acele majorări de pensii anunțate. De aceea, cred că statul ar trebui să vină cu un mecanism compensatoriu pentru a diminua această povară, în special în perioada de iarnă a anului”, a declarat Roman Chirca.