Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2023 a fost votat ieri, 12 decembrie, în prima lectură.
Potrivit proiectului, în anul 2023, veniturile bugetului de stat vor constitui 64,9 miliarde de lei, cu 9,3% mai mult decât venitul precizat în anul curent, iar cheltuielile vor fi de 83,2 miliarde de lei, mai mari cu 12,5%. Deficitul bugetului de stat de 18,3 miliarde de lei va fi acoperit din surse interne și externe, transmite Vocea Basarabiei.
Expertul economic Veaceslav Ioniță subliniază într-o postare pe o rețea de socializare că cel mai neplăcut antirecord al bugetului pentru 2023 este faptul că circa 5,5 miliarde de lei reprezintă cheltuieli bugetare doar pentru plata dobânzilor la credite.
”18% din veniturile bugetului de stat pentru 2023 vor merge la plata dobânzilor și datoriilor. Costurile cu dobânzile la credite au crescut brusc din 2016, când Guvernul a preluat garanțiile oferite la jaful bancar. Apoi au urmat ani de izolare externă, iar deficitul bugetar în cea mai mare parte era acoperit din bani interni, mai scumpi. Acum plătim și această poliță”, menționează expertul.
Totodată, Ioniță scrie că împrumuturile vechi la 5% anual au fost schimbate în altele noi, dar deja la 23%.
”Anul 2022 a venit cu altă surpriză. Împrumuturile interne s-au scumpit de la 5% la 23% anual. Guvernul nu s-a împrumutat, dar a fost nevoit să se reacrediteze. Altfel spus, împrumuturile vechi la 5% anual au fost schimbate în altele noi, dar deja la 23%. Deci: 1) jaful bancar, 2) izolarea internațională și 3) creditele scumpe din 2022 au provocat o creștere de două ori sau până la 5,5 miliarde de lei a cheltuielilor pentru plata dobânzilor la credite.
În afară de dobânzi, anul viitor mai trebuie să întoarcem 6,2 miliarde de lei credite mai vechi. Deci din totalul veniturilor bugetului de stat pentru anul viitor de 64,86 miliarde de lei, 18% sau 11,7 miliarde lei vor merge pentru plata dobânzilor și datoriilor”, a explicat Ioniță.