Close Menu
politics.md
    Facebook X (Twitter) Instagram
    politics.md
    • POLITICĂ
    • AUTORITĂȚI
    • GEOPOLITICA
    • EXPERȚI
    • ANALITICA
    • Română
    Facebook X (Twitter) Instagram Telegram
    politics.md
    Acasă » Expert // Aderarea Moldovei la UE – oportunități și riscuri
    EXPERȚI

    Expert // Aderarea Moldovei la UE – oportunități și riscuri

    13 iunie 2023Niciun comentariu
    Share
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Odată cu agravarea situației din Republica Moldova, se pune tot mai des întrebarea: ce poate asigura siguranța cetățenilor? Care este modelul care va permite menținerea stabilității și continuarea cursului spre integrarea europeană?

    Plecând de la instabilitatea constantă a conflictelor geopolitice, ar trebui să înțelegem că nu există un model ideal și că acesta este diferit în fiecare caz în parte. Pentru Republica Moldova, cel mai bun model este neutralitatea garantată (conform modelului austriac) și acordarea unui statut special Transnistriei (conform modelului elvețian). Acest model cu cel mai mic risc de conflict militar nu este popular printre susținătorii folosirii forței, dar este singurul care ar permite Moldovei să devină membră a UE în viitorul apropiat.

    Dacă Moldova dorește cu adevărat să devină o țară europeană, ar trebui să se concentreze pe obiectivul principal – aderarea la UE și eliminarea problemelor fundamentale care o împiedică să devină o astfel de țară – conflictul transnistrean, stabilitatea economică, bunăstarea socială a populației, guvernarea democratică și transparentă a statului, separarea structurilor de putere pentru autocontrol etc. Alte tipuri de acțiuni sau participarea la proiecte geopolitice precum CPE sunt necesare, dar nu reprezintă scopul principal și soluționarea problemelor țării.

    Astfel, susținătorul extinderii UE, deputatul Bundestagului Andrei Hunko susține că summitul CPE este un răspuns geopolitic la UE în Europa de Est. CPE a devenit o înșelăciune simbolică a acelor țări care aspiră la aderarea la UE, dar care nu vor deveni niciodată membre, deoarece acest lucru confirmă ipoteza că Comunitatea Politicii Europene are un scop foarte diferit, și anume acela de a demonstra disponibilitatea de a se confrunta cu Rusia, care amenință statutul de neutralitate al Moldovei. Lucrul activ împotriva statutului de neutralitate, desigur, implică multe riscuri pentru poporul Moldovei, deoarece nici CPE și nici alte țări NATO nu pot oferi securitate în mediul actual.

    Mulți deputați, nu doar din Bundestag, ci și din Austria, au o părere negativă despre inițiativa lui Macron de a crea o comunitate politică europeană, deoarece țările care fac parte din ea sunt pur și simplu duse de nas de UE. Nimeni nu le va accepta în UE. Ele sunt pur și simplu ținute pe o orbită antirusească, ceea ce reprezintă un risc de apariție pe hartă a unor noi conflicte militare, la care țările europene vor trebui să participe indirect.
    Potrivit deputatului APCE, CPE este un nou instrument menit să înlocuiască Politica Europeană de Vecinătate pentru Est a UE, care a fost mult timp dominată de Germania.

    Problema actualei integrări europene a Republicii Moldova este concentrarea pe un proces geopolitic, care nu este obligatoriu și ignoră partea obligatorie a aderării la UE – condițiile politice și economice interne.

    Politicienii europeni încă încearcă să dezvolte o alternativă credibilă la actualul sistem de securitate european și poate că uitându-ne la alte țări din sudul global va ajuta la înțelegerea modului de apărare a independenței fără a se asocia cu Rusia sau a se lăsa exploatată de alți actori geopolitici din SUA și Marea Britanie, așa cum s-a întâmplat în Germania și Franța.

    Autor: Ian Lisnevschi

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleCeban anunță cu entuziasm organizarea evenimentului special „Zilele Chișinăului la Viena”
    Next Article LIVE // Inaugurarea Monumentului în memoria victimelor deportărilor

    POSTĂRI ASEMĂNATOARE

    EDITORIAL// Victoria Furtună: De la manifest la potențial lider – riscurile și oportunitățile unui procuror

    18 iunie 2025

    Expert: Rusia nu mai contează în conflictul dintre Israel și Iran

    16 iunie 2025

    EDITORIAL// România și Republica Moldova: Două state românești sau câmp electoral comun?

    11 iunie 2025

    Comments are closed.

    caută
    RLIVE TV

    Articole recente
    AUTORITĂȚI

    Moldovenii din Rusia își pot legaliza șederea până în 2026 – fără patentă și fără scop declarat

    25 iulie 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Veaceslav Platon, condamnat în lipsă la 24 de ani de închisoare în Rusia

    25 iulie 2025

    …

    GEOPOLITICA

    Ce condiție pune Kremlinul pentru o întâlnire între Putin și Zelenski

    25 iulie 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Prim-ministrul Dorin Recean a discutat cu primarii suburbiilor municipiului Chișinău: „Viitorul țării depinde de unitatea noastră pe calea de aderare la Uniunea Europeană”

    25 iulie 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Furtună: Declarațiile lui Popșoi și Țăranu arată o politică de stat discriminatorie

    25 iulie 2025

    …

    CATEGORII
    • ANALITICA
    • AUTORITĂȚI
    • EXPERȚI
    • GEOPOLITICA
    • POLITICĂ
    • ARHIVĂ
    • PARTIDE
    • CONTACTE

    © 2025 - Politics of Moldova

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.