Close Menu
politics.md
    Facebook X (Twitter) Instagram
    politics.md
    • POLITICĂ
    • AUTORITĂȚI
    • GEOPOLITICA
    • EXPERȚI
    • ANALITICA
    • Română
    Facebook X (Twitter) Instagram Telegram
    politics.md
    Acasă » Evoluția veniturilor și cheltuielilor bugetare în primele două luni ale anului 2024: Analiză financiară
    AUTORITĂȚI

    Evoluția veniturilor și cheltuielilor bugetare în primele două luni ale anului 2024: Analiză financiară

    27 martie 2024Niciun comentariu
    Share
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    În lunile ianuarie-februarie 2024, Guvernul Recean a contractat împrumuturi externe de 4,7 ori mai puţine decât în aceeaşi perioadă din 2023. Volumul creditelor externe a fost practic egal cu valoarea celor rambursate în această perioadă.

    Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, în primele două luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului public naţional (BPN) au constituit 15,35 miliarde de lei, fiind în creștere cu 9,6% (1,34 miliarde de lei) față de aceeași perioadă a anului trecut.

    Scăderea veniturilor din TVA la mărfurile de import

    Principala sursă de venit au fost contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii – circa 3,71 miliarde lei, în creştere cu aproape 20% faţă de aceeaşi perioadă din 2023.

    În schimb încasările din taxa pe valoarea adăugată la mărfurile de import au înregistrat o scădere cu circa 6%, până la 3,57 miliarde de lei. În consecinţă contribuţiile de asigurări sociale au depăşit încasările din TVA ca sursă de venit la bugetul public naţional.

    Pe de altă parte au crescut cu peste 14% încasările din TVA la marfurile produse şi serviciile prestate pe teritoriul Republicii Moldova.

    Datele Ministerului Finanţelor mai arată că în primele două luni ale acestui an s-au majorat cu circa 15,7% încasările din impozitul pe venit şi cu peste 23% – cele din accize.

    Valoarea subvenţiilor a crescut de circa două ori

    În aceeaşi perioadă cheltuielile și activele nefinanciare ale BPN cu consolidarea transferurilor au însumat 17,95 miliarde de lei, cu 10,2% (1,66 miliarde lei) mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent. 

    Datele Ministerului Finanţelor relevă că cel mai tare au crescut chetuielile bugetare pentru subvenţii – cu 87%, fapt ce se explică parţial prin ritmul neobişnuit de mare a plăţii subvenţiilor agricole în această perioadă a anului.

    Pe de altă parte alocaţiile pentru protecţia socială au crescut nesemnificativ – cu 1,3%, iar cheltuielile de personal (plăţi salariale în special) au înregistrat o creştere cu peste 17%.

    În consecinţă executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de circa 2,61 miliarde lei, cu 14% mai mare decât în primele două luni din 2023.

    Scădere abruptă a creditelor externe

    Finanţarea enormului deficit bugetar a fost efectuată în special din împrumuturi interne de la instituțiile nefinanciare și financiare în valoare de 1,47 miliarde de lei, în creştere cu 34,3%.

    Pe de altă parte s-a atestat o veritabilă prăbuşire a intrărilor de împrumuturi externe. Astfel dacă în primele două luni din 2023 au intrat credite externe de peste 3,34 miliarde lei, apoi în aceeaşi perioadă din 2024 – doar 709,1 milioane lei, ceea ce este de 4,7 ori mai puţin.

    Ţinând cont că au fost rambursate credite externe de 704,7 milioane lei, rezultă că real Guvernul a încasat în primele două luni ale acestui an doar 4,4 milioane lei credite externe la BPN.

    Pentru comparaţie în ianuarie-februarie din anul trecut intrările nete de împrumuturi externe au fost de 3,03 miliarde lei, ceea ce este de 688 de ori mai mult.

    Nu credem că fluxul de credite externe s-a epuizat complet, dar aceste evoluţii ar putea fi un semn că sunt probleme majore la capitolul finanţarea externă a Republicii Moldova. 

    sursa

    Pentru știri de ultimă oră, vă invităm să ne urmăriți pe canalul nostru de TELEGRAM!

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleMesajul lui Ion Ceban de Ziua Mondială a Teatrului: Ne exprimăm recunoștință pentru eforturile în cultivarea artei
    Next Article Întrevedere între directorul SFS și ambasadorul SUA

    POSTĂRI ASEMĂNATOARE

    Trump cere o întâlnire cu Putin după discuțiile de la Istanbul

    17 mai 2025

    Liderii Blocului Alternativa au discutat cu locuitorii din Ceadîr-Lunga despre unitate și stabilitate

    17 mai 2025

    Blocul Alternativa propune soluții pentru criza resurselor umane din sănătate

    17 mai 2025

    Comments are closed.

    caută
    RLIVE TV

    Articole recente
    POLITICĂ

    Irina Vlah – întrebări pentru Ursula von der Leyen: Acțiunile PAS duc la lichidarea autonomiei găgăuze și priviți liniștită la aceasta. De ce?

    18 mai 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Trump cere o întâlnire cu Putin după discuțiile de la Istanbul

    17 mai 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Liderii Blocului Alternativa au discutat cu locuitorii din Ceadîr-Lunga despre unitate și stabilitate

    17 mai 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Blocul Alternativa propune soluții pentru criza resurselor umane din sănătate

    17 mai 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Apelul Irinei Vlah către partidele de opoziție: PAS va încerca din nou, la parlamentare, să deseneze peste hotare rezultatul necesar 

    16 mai 2025

    …

    CATEGORII
    • ANALITICA
    • AUTORITĂȚI
    • EXPERȚI
    • GEOPOLITICA
    • POLITICĂ
    • ARHIVĂ
    • PARTIDE
    • CONTACTE

    © 2025 - Politics of Moldova

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.