Moneda euro continuă deprecierea și a scăzut sub cotaţia de 1,029 dolari, cel mai slab nivel din noiembrie 2022, arată datele de la bursele internaționale. În seara zilei de joi, 2 ianuarie, cursul monedei euro a scăzut şi sub cotaţia de 1,027 dolari.
Ascensiunea dolarului are loc din cauza preocupărilor legate de perspectivele economice ale Europei și a optimismului în ceea ce privește economia SUA, în timp ce piețele se pregătesc pentru întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă.
Potrivit Tradingeconomics, Europa se confruntă cu așteptări de creștere economică modestă, cu instabilitate politică și probleme structurale în Germania și Franța.
În plus, potențialele tarife comerciale anunţate de noul preşedinte american, „sporesc riscurile unui război comercial, tulburând și mai mult perspectivele Europei”.
„Între timp, o atitudine conciliantă a Băncii Centrale Europene a redus sprijinul pentru euro, în timp ce Rezerva Federală este de așteptat să reducă ratele dobânzilor mai puțin agresiv decât se anticipa, din cauza riscurilor inflaționiste din politicile lui Trump, care susțin dolarul”, notează Tradingeconomics.
Conform modelelor macro globale și a așteptărilor analiștilor de la Tradingeconomics, cursul de schimb euro/dolarul american – este de așteptat să se tranzacționeze la 1,03 până la sfârșitul acestui trimestru. Totodată se estimează că perechea euro/dolar se va tranzacționa la 1,00 în următoarele 12 luni.
De notat că şi pe piaţa internă dolarul are deja de câteva luni o tendinţă de apreciere şi a trecut pe 3 ianuarie 2025, de cotaţia de 18,58 lei, cel mai înalt nivel din martie 2023.
În schimb cursul monedei unice europene a înregistrat fluctuaţii, dar se menţine la un nivel între 19,00 şi 19,20 lei.
Moldova a trecut la euro, ca monedă de referinţă
De menționat că începând cu 2 ianuarie 2025, euro este utilizat ca monedă de referință pentru stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc, înlocuind astfel dolarul SUA.
Banca Națională a Moldovei (BNM) susţine că decizia este dictată de intensificarea relațiilor economice și comerciale ale Republicii Moldova cu Uniunea Europeană (UE).
„Euro a devenit principalul instrument de schimb în comerțul extern și în relațiile financiare internaționale ale țării noastre, reflectând realitatea economică actuală”, susţine BNM.
Potrivit insituţiei, această schimbare contribuie la alinierea metodologică a Moldovei cu practicile UE, facilitând o mai bună integrare în spațiul financiar european.
Totodată, va facilita comparabilitatea datelor economice, va crește încrederea investitorilor străini și va aduce stabilitate în cursul valutar EUR/MDL, ceea ce va reduce riscul fluctuațiilor valutare pentru cei care au credite, depozite sau încasări în euro, mai afirmă BNM.