Mă supun eticii profesionale, dar e mare ispita să dau numele jurnalistilor și publicațiilor, care, printr-un concurs de împrejurări, mi-au oferit săptămâna trecută un splendid spectacol ziaristic, în cel mai rău sens al cuvântului. Au încălecat unul peste altul trei evenimente în care am fost și subiect și obiect al ziaristicii de peste hotare. Unu, am citit într-un prestigios ziar francez, epava care a rămas dintr-un interviu oferit de un politician moldovean de opoziție, răspunsurile căruia le-am redactat. Doi, am fost și eu intervievat de un important portal de știri românesc. Trei, am participat la o conferință internațională, cu redutabili ziariști și comentatori politici pe rol de experți, purtând ecusoane de la importante mass-media britanice ori americane.
Consecința noului contact cu meseriasii străini a fost dezamăgitoare. Impresia e că purtau în servietă o blanchetă a redacțiilor cui îi are, elaborată de unul și același centru de comandă, iar misiunea lor era s-o completeze la sosirea în Moldova. Nimic dificil, trebuia să fi găsit câteva nume din opoziția politică și câteva fapte care le-ar discredita, inventate, la nevoie. În ambele interviuri, precum și în relatările experților la conferința cu pricina am găsit unele și aceleași stereotipuri: Maia e o fată de treabă, Moldova trebuie să adere la UE, iar opoziția are colți ascuțiți, din cauză că e plătită de Kremlin. Portalul românesc a făcut și niște apropouri pe principiu de echidistanță, din cauză, probabil, că e citit și de basarabeni și nu i-ar sta bine să arate la fel de ridicol ca și propagandistii occidentali.
Nu e în puterea mea să investighez, cine e autorul blanchetei. Ar putea fi Clubul de la Roma, șeful NATO, partizanii Agendei 21, ori chiar Siegfried Mureșan, în glumă fie spus. E încă o dovadă, că UE construiește în Moldova o democrație de cazarmă, menită să acopere și să justifice dictatura Sandu. Moldovenii percep deja UE ca o entitate indiferentă față de tradiție, educație, lege și libertate. Și e bine, că liderii de opoziție, cel puțin, prezintă exemple în acest sens.
„Europa”, în care trăim, este un stat capturat, condus de principalul ciorman – Dorin Recean, – afirmă Ilan Șor.- PAS a transformat Moldova într-o țară în care oamenii trebuie să cerșească mereu ceva”. “Să îndemni lumea să vină la referendumul proeuropean, organizat în ziua alegerilor prezidențiale, înseamnă să faci jocul Maiei Sandu, – e de părere Renato Usatâi.- Este o manipulare ordinară, când pe seama speranțelor oamenilor cineva încearcă să-și rezolve scopurile politice”. Iată și o concluzie în acest sens a Irinei Vlah, fondatoare și președinte a “Platformei Moldova”: “Închizând ochii asupra modului în care drepturile omului sunt încălcate în Moldova de către PAS, Europa riscă să aibă o puternică publicitate negativă pentru proiectul european al moldovenilor”.
Autor: Valeriu Reniță